Berlin, 25. studeni, 2012. – Rasprodan obilazak Berlina započeo je uzduž rijeke Spree uz pogled na staklenu kupolu Reichstaga. No, skupina se nije okupila radi posjeta povijesne zgrade Parlamenta ili Brandenburških vrata, već kako bi subotnje popodne proveli učeći o lobiranju, prenosi New York Times.

Obilazak je vodio Timo Lange koji posjetitelje podučava o razmjeni utjecaja u glavnom gradu Njemačke. Lange je sudionik kampanje neprofitne udruge LobbyControl koja je s obilascima započela 2009. godine i ostvarila zapažen uspjeh unatoč drugačijim predikcijama.

Ove je godine grupa odradila 144 obilaska za približno 3.400 sudionika koji plaćaju oko 13 američkih dolara (studenti i učenici plaćaju polovičnu cijenu). Uspjeh rute odražava stav biračkog tijela koje ima nizak prag tolerancije na umiješanost novca u politiku. S obzirom da su parlamentarni izbori u Njemačkoj za manje od 10 mjeseci interes za ove teme raste.

Jedna od točaka rute jest i kafić Einstein kao poznato okupljalište političara, ali i novinara. Još jedno okupljalište je i klub China u koji je ulaz dozvoljen samo članovima kluba. Mjesto je to gdje se političari mogu u miru sastati s lobistima, a za one diskretnije postoji i stražnji ulaz.

LobbyControl prodaje vodič pod nazivom “LobbyPlanet Berlin, turistički vodič kroz lobističku džunglu,” a tiskano je i drugo izdanje za rutu u Bruxellesu.

 

Izvor: New York Times
Autor: Nicholas Kulish
Prijevod i prilagodba: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress