Washington, 30. studenog 2009.- Istraživanje OMB Watcha i Center for Responsive Politics (CRP) pokazuje smanjenje broja registriranih lobista na federalnoj razini u SAD-u.

U siječnju ove godine je američki predsjednik Barack Obama potpisao dokument kojim se dodatno regulira etički kodeks izvršnih dužnosnika u američkoj administraciji. Uz već postojeću zakonsku regulaciju lobiranja koja datira iz 1995., odnosno 2007. godine, ove godine je uvedeno nekoliko promjena i dodatna pravila po kojima bivši dužnosnici smiju biti uključeni u lobističke djelatnosti, ili način na koji su izloženi lobistima.

Odluka predsjednika Obame zabranjuje zaposlenicima izvršne vlasti da primaju darove od lobista te precizno regulira  način komunikacije u kojem se svi razgovori „u četiri oka“ moraju registrirati. Razlog takvog striktnog zakona ponajviše je uvjetovan stanjem u američkom financijskom sustavu, u kojem je Federalna vlast uložila znatna sredstva poreznih obveznika za spas privatnih financijskih institucija, kako prenosi Associated Press. Samim time, cilj administracije Baracka Obame je regulirati jak utjecaj lobista angažiranih od strane financijskih institucija koje bi se u bližoj budućnosti u cijelosti željele riješiti države kao dioničara, donosi The Wall Street Journal.

Lobisti u Americi dužni su se upisati u registar na kvartalnoj bazi. Iako su i do sada lobisti znali otkazivati svoju registraciju pri Federalnoj vladi, u prvih 6 mjeseci ove godine zabilježena  je znatno veća razina de-registracije nego što je do sada bio slučaj, stoji u zajedničkoj studiji OMB Watcha i Center for Responsive Politics (CRP). Tako je u drugom kvartalu ove godine broj lobista, u usporedbi sa istim kvartalom iz 2008. godine, manji za 1106! Prema Lee Masonu, jednom od direktora OMB Watcha, krivo bi bilo pripisati direktnu uvjetovanost de-registracije i Obamine odluke s početka godine. No svakako da ta odluka dolazi „u kontroverznom razdoblju“, po njegovim riječima.

Ista ta studija navodi primjere lobista koji su iskoristili nedostatke u regulaciji te su i dalje aktivni u lobiranju, ali pod drugim imenima, npr. stariji konzultanti. Isto je tako pojam de-regulacije nepoznat u nomenklaturi zakonodavca iako ga lobistička struka i mediji često koriste. Samim time se stvaraju nepotrebne poteškoće, te se proces nadzora lobista višestruko otežava.

Međutim, u sustavu regulacije lobista još su uvijek prisutne manjkavosti. Jedan od primjera je činjenica da se neki lobisti skrivaju pod imenom „savjetnika“,  a i dalje rade klasičan lobistički posao. Isto tako, jedan dio njih prijavi samo jednu lobističku djelatnost po kvartalu i po svakom klijentu, čime ne podliježe obveznoj registraciji, navodi dnevnik Roll Call.

Stoga u svrhu ispravljana nedostataka registra te postizanju transparentnosti federalne razine, OMB Watch i CRP nude rješenja koja uključuju dodjeljivanje identifikacijskog broja za svakog registriranog lobista, uvođenje kategorije „de-registracija“ u registru lobista te kodifikaciju navedenih prijedloga u već postojećem američkom Zakonu iz 2007.

Priredio: Ivan Vuković

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress