Čini se da Jean-Claude Juncker ne razumije pravila EU, sudeći po pismu moćnog poslovnog lobista nezadovoljnog s planiranim promjenama za roditeljski dopust.

Pismo, u posjedu POLITICO-a, je poslala Emma Marcegaglia iz BusinessEurope predsjedniku Europske Komisije prije pokretanja programa European Pillar of Social Rights ovu srijedu. EPSR je Junckerov mali projekt čiji je cilj poboljšanje jednakosti spolova i pojačana zaštita za radnike.

Što smeta Emmi Marcegagliji? To što komisija želi ukinuti dogovor o roditeljskom dopustu iz 2010 koji je postignut između poslovnih lobista i sindikata – kolektivno poznatih kao „socijalni partneri“ – i uvesti novi zakon stvoren da poboljša ravnotežu između posla i privatnog života.

Prijedlozi bi, ukoliko budu potpisani od strane članova Parlamenta i državnih vlasti, uveli plaćeni dopust za nove očeve i skrbnike, te pravo da se zatraže fleksibilni radni uvjeti za roditelje djece stare do 12 godina.

Prema Lisabonskom ugovoru Europske Unije, Komisija se mora posavjetovati sa sindikatima i poslovnim grupama oko bilo koje inicijative društvenih politika. Potom može dati predložak zakona, ukoliko socijalni partneri već sami ne postignu dogovor.

“Odluka socijalnih partnera da ne pregovaraju dovodi u opasnu situaciju budućnost socijalnih dijaloga.” –Valeria Ronzitti, glavna tajnica CEEP-a

U ovom slučaju nije bilo dogovora, usprkos ponovljenim pokušajima od strane Komisije da dovedu sve strane za stol.

“Predstavljanjem ovakvog predloška zakona Komisija bi po prvi puta u povijesti promijenila ugovor koji je prethodno pregovaran  od strane Europskih socijalnih partnera,” napisala je Marcegaglia koja je rekla da, iako ne želi pregovarati, Komisija nema “političku legitimitet” da mijenja postojeća pravila.

Učiniti to, kaže Marcegaglia, “bi bilo kontradiktorno duhu ugovora i potkopalo bi društveni dijalog te se stoga mora izbjeći.”

Njezine kritike odbacila je u srijedu Marianne Thysen, povjerenica  za zapošljavanje i socijalna pitanja, kazavši u intervjuu sa Le Soir-om da je razgovarala sa BusinessEurope tri puta u vezi  ažuriranja pravila. “Odgovor je bio ne,”  rekla je, naglasivši da Komisija ima pravo predlagati nove zakone ukoliko to želi.

Thyssen je rekla da diskusije na temu novih prijedloga o poslovno-životnoj ravnoteži nisu uspjele postići ništa prošle godine, jer neki dijelovi poslovne zajednice nisu htjeli pregovarati, iako su ostali bili spremni sjesti za pregovarački stol.

“Smatramo da je Komisija zanemarila mišljenje socijalnih partnera, posebice CEEP-a koji je uvijek bio posvećen pronalasku rješenja. To je razlog zašto smo naposljetku bili spremni pokrenuti pregovore,” rekla je Valeria Ronzitti, glavna tajnica Euorpskog Centra za zaposlenikei poduzeća (CEEP). “Odluka socijalnih partnera da ne pregovaraju dovodi u opasnu situaciju budućnost socijalnog dijaloga.”

Sindikati su ljutito reagirali na kritike Komisije od strane BusinessEurope.

“Prijedlozi pokrenuti u srijedu uz plan poslovno-životne ravnoteže imali su namjeru pojačati društvene povlastice za freelancere.”

“Razočaravajuće je vidjeti da je BusinessEurope voljan prijetiti društvenom dijalogu da bi bilo po njihovom,” kazao je Luca Visentini, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata, za POLITICO. “Test će biti u tome da li je BusinessEurope voljan igrati jednu konstruktivniju ulogu u konzultacijama između socijalnih partnera…  najavljenu jučer od strane Komisije.”

Prijedlozi pokrenuti u srijedu uz plan poslovno-životne ravnoteže imali su namjeru pojačati društvene povlastice za freelancere, od kojih mnogi posao nalaze u online platformama, no nemaju prava stečena u tradicionalnim oblicima zaposlenja.

“Oduvijek preferiramo da socijalni partneri sami postignu sporazum,” kazao je Christian Wigand, glasnogovornik Komisije. “Zbog toga smo ih pozvali da pregovaraju… Ovaj puta je ispalo da se nisu mogli složiti. Daje li to jednoj od strana  socijalnog partnerstva pravo da to zataškaju? Naravno da ne.”

 Izvor: Politico.eu

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress