Glavni povjerenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis želi da Europska komisija bude transparentnija kod lobiranja u duhanskoj industriji, te upozorava da bi institucije EU mogle izgubiti povjerenje građana ako se ne poduzmu nikakvi koraci.

Dok je Andriukatisova Glavna uprava za zdravlje i sigurnost hrane u EU objavila detalje susreta s predstavnicima duhanske industrije kada se pregovaralo oko nove EU Direktive o duhanskim proizvodima, ostale glavne uprave Europske komisije nisu napravile isto.

Prema nekima, ovaj nedostatak transparentnosti krši članak 5.3  Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije.

U konvenciji se navodi kako su stranke dužne štititi politiku javnog zdravstva  od komercijalnih i drugih interesa duhanske industrije.

Europska pučka pravobraniteljica Emily O’Reilly, koja istražuje pritužbe oko lošeg upravljanja u institucijama i tijelima EU, je organizirala događaj u Bruxellesu u srijedu (27. travnja) da potakne ostale glavne uprave Komisije i druge institucije EU da prate Andriukaitisov primjer.

Andriukaitis je izjavio da bi Komisija mogla biti više transparentna , no također je rekao i da vidi “dobru volju” među svojim kolegama.

“Glavna uprava za zdravlje i sigurnost hrane u EU je vrlo aktivna u objašnjavanju pravila i procedura na različitim međusektorskim razinama, u postavljanju pitanja i ohrabrivanju kolega da prate te procedure,” rekao je.

“S moje točke gledišta, moramo prikazati naš angažman i našu borbu protiv lobiranja duhanske industrije ili građani neće vjerovati u institucije EU”, dodao je Povjerenik.

Roberto Bertollini, glavni znanstvenik i predstavnik WHO-a u EU navodi kako Europska komisija nema o čemu raspravljati s duhanskom industrijom.

“Imamo industriju koja ubija polovicu svojih korisnika. Njihovi produkti nemaju dodanu vrijednost. Želja nam je da se lobiranje duhanske industrije okonča,” rekao je.

Lobiranje duhanske industrije je odigralo važnu ulogu u raspravi oko transparentnosti u Komisiji zadnjih par godina.

U listopadu 2012. , glavni dužnosnik za zdravstvo Europske Unije, John Dalli, je podnio ostavku nakon što je istraga otkrila kako pokušava utjecati na zakonodavstvo EU o duhanskim proizvodima.

Izvješće OLAF-a, Europskog ureda za borbu protiv prijevara, tvrdi da je malteški lobist prišao proizvođaču duhana Swedish Match i ponudio mu korištenje svojih kontakta s Dallijem da promijeni  zabranu izvoza duhana u prahu.

U izvješću se tvrdi da je Dalli znao je što se događa, premda nije bio uključen. Dalli je odbacio navode OLAF-a, negirajući da je na bilo koji način upoznat s tim događajima.

Nova Komisija na čelu s Jean-Claude Junckerom  poduzela je korake da poboljša transparentnost, rekla je O’Reilly.

Ipak, zbunjuje ju zašto susreti  lobista duhanske industrije i ostalih glavnih uprava Komisije nisu objavljeni budući da objavljivanje tih susreta online ne bi dodalo novi sloj birokracije, odnosno ne bi opteretilo administraciju.

Prigovori industrije duhana

Događaj je izazvao kontroverze prije nego je održan. Lobisti industrije duhana su se požalili kako su izostavljeni  s događaja.

Prema popisu sudionika, lobisti su se pojavili u velikom broju u publici.

Ronan Barry, iz Konfederacije proizvođača cigareta Europske zajednice, tvrdi da nepozivanjem duhanske industrije na događaj pučka pravobraniteljica isključuje industriju oko rasprave za javno zdravstvo.

“Svjesna sam da je duhanska industrija nezadovoljna što nije predstavljena na današnjem događaju,” rekla je O’Reilly.

“Naravno, ja odlučujem koga ću pozvati na seminar koji organiziram. Stoga sam odlučila da neću pozvati predstavnike duhanske industrije.

Tako interpretiram svoju obvezu prema konvenciji. Ipak, ovo je javni događaj i nisam onemogućila nijednoj interesnoj skupini da sudjeluje na njemu,” dodala je.

Izvor: Euractiv.com

 

 

 

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress