Bruxelles, 27. studenog 2012. – Prvo godišnje izvješće o europskom lobističkom registru, tvz. Registru transparentnosti pokazuje da su svi ciljevi postavljeni za prvu godinu rada ispunjeni, prenosi europolitics.

Postavljen zajednički od strane Komisije i Europskog parlamenta međuinstitucionalnim sporazumom 23. lipnja 2011. godine, Registar pruža informacije o organizacijama koje žele utjecati na politiku EU. Broj zaposlenika uključenih u lobističke aktivnosti, glavne zakonske prijedloge na kojima su radili te iznos financijske potpore koji su dobili od EU mora biti poznat. Registrirane organizacije također su suglasne u pridržavanju Kodeksa ponašanja koji isključuje stjecanje informacija nepoštenim sredstvima. Također, Kodeks nalaže da lobist mora biti upisan u Registar kako bi imao pristup Europskom parlamentu.

Prelazak iz dvaju ranijih registara na zajednički Registar transparentnosti od lipnja 2011. godine bio je uspješan, navodi se u izvješću, s obzirom da se broj registracija nije smanjio. Osim toga, postavljena je metodologija za provjeru kvalitete te je prikupljeno 400 pregleda od ožujka 2012. godine, odnosno 15 pregleda tjedno, ističe Komisija. Javna rasprava pokazala je da su četvorica od pet prijavljenih ispitanika zadovoljni platformom.

U izvješću se dalje navodi preporuka poboljšanja kvalitete sadržaja Registra, intenziviranje komunikacijskih napora radi povećanja broja registriranih te koraci prijave koji slijede stroga pravila. Za procjenu sljedeće godine na redu je preispitivanje ragistracije na dobrovoljnoj bazi. Ova točka jedan je od ključnih zahtjeva od strane nevladinih organizacija aktivnih u sektoru transparentnosti.

Nevladine organizacije kritiziraju i nekoliko drugih točaka. Nakon pregleda prijava, nevladina organizacija Corporate Europe Observatory (CEO) priložila je žalbu u rujnu 2012. Prema njihovom istraživanju, Europabio, Europska udruga biotehnoloških industrija, navodi samo dvoje lobista iako 17 ljudi radi u predstavništvu u Bruxellesu. CEO dodaje da se odvjetnička društva nerado registriraju ili otkrivaju imena svojih klijenata. Žalba je naišla na razumijevanje od strane autora izvještaja koji su pozvali na pronalazak adekvatnog rješenja za takva poduzeća kako bi se u potpunosti poštivalo načelo profesionalne etike.

Krajem listopada 2012. godine Registar transparentnosti popisuje 5.431 registriranu organizaciju. Tek jedna organizacija izbačena je iz registra nakon pritužbe protiv iste. Komisija odbija otkriti ime organizacije potičući lobiste da se registriraju radije nego ih pretkazivati javnosti.

Izvještaj o Registru transparentnosti

Prijevod i prilagodba: Daria Arežina
Izvor: Europolitics

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress