Zastupnici u Europskom parlamentu, predvođeni Svenom Giegoldom, izradili su izvješće o ” Transparentnosti, poštenju i odgovornosti u institucijama EU” koje uključuje brojne prijedloge za promicanje transparentnog procesa donošenja odluka u Bruxellesu. 29. rujna članovi odbora za ustavna pitanja (AFCO) će glasati o ovom izvješću – ipak, postoji još mnogo zastupnika koji smatraju da se ništa ne treba mijenjati.

Ostalo je još 2 tjedna da uvjerimo zastupnike u Parlamentu da  je pretjerano korporativno lobiranje i neetična politika – poput nedavnog prijelaza bivšeg predsjednika Europske Komisije Barrosa u investicijsku banku Goldman Sachs – prijetnja našoj demokraciji.

ALTER-EU, Democracy International i Transparency International traže građane EU da kontaktiraju svoje zastupnike u EU i da traže glasanje za:

1. Zabranu djelovanja zastupnika koji imaju popratne poslove koji bi mogli uključivati i lobiranje u institucijama EU – kako bi se spriječili sukobi interesa u Europskom Parlamentu

2. Pravno – obvezujući registar lobista za rješavanje problema netočnih podataka i onih koji se još uvijek odbijaju upisati u dobrovoljni registar

3. Zakonski otisak – kako bi mogli vidjeti tko lobira za određene politike i zakone

Izvor: Alter-eu.org

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress