Bruxelles, 23. siječanj 2014. – The Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation (ALTER-EU) navodi kako dosadašnja pravila oko revolving doora nisu bila dovoljno efikasna kako bi uspješno spriječila sukobe interesa koji su se nagomilali tijekom prve Barrosove komisije. Kada su povjerenici Charlie McCreevy, Günter Verheugen, Benita Ferrero-Waldner te nekolicina ostalih, napustili urede 2009./2010., revolving door pravila pokazala su se beskorisnim u sprječavanju mogućih sukoba interesa.

Charlieju McCreevyju, nekadašnjem povjereniku za interno tržište, koji je bio duboko umješan u deregulaciju financijskog tržišta, bilo je zabranjeno zauzeti mjesto direktora određene banke, no nakon isteka 12 mjeseci perioda zabrane, on se jednostavno pridružio drugoj. Pravila su također propustila preventirati bivšeg povjerenika za industriju, Güntera Verheugena, da oformi svoje lobističko poduzeće koje pruža strateške savjete kako se nositi s Europskim institucijama, dok je bivša članica Benita Ferrero-Waldner osigurala novi posao u osiguravateljskoj kući Munich Re prije nego što je uopće napustila komisiju. Zanimljivo je da je ista bila vodeći igrač u projektu Desertec, velikoj investiciji u solarnu energiju u Africi, koju je Ferrero-Waldner kao povjerenica izrazito podržavala.

Ovi i ostali revolving door slučajevi kao i negativan medijski pritisak konačno su doveli do izmjene pravilnika. Zabrana lobiranja produžena je na 18 mjeseci nakon napuštanja komisije i to za ona pitanja za koja su pojedini članovi bili odgovorni.  Međutim, postavlja se pitanje da li je i to dovoljno za izbjegavanje stvaranja sukoba interesa.

Prema mišljenju ALTER-EU – nije. Članovi Europske komisije su utjecajne ikone koje osim vlastitog portfelja, formiraju i zajednički portfelj odluka za veoma širok spektar pitanja. Zabrana od 18 mjeseci je prekratka, posebno ako znamo da bivši članovi komisije dobivaju izdašne svote pune tri godine nakon odlaska s pozicije, a ove mjere uvedene su upravo kako bi ih spriječile da prihvaćaju poslove koji bi mogli voditi do sukoba interesa.

Kako bi bila djelotvorna, zabrana lobiranja trebala bi se produžiti na tri godine, navodi ALTER-EU. Tek u tom periodu mogla bi pokriti sve odluke za koje je Barrosova komisija bila odgovorna i primjeniti se na sva pitanja s kojima se susretao svaki član posebno. Također, osim lobiranja, svaki drugi posao ili uloga koji bi mogli stvoriti sukob interesa trebali bi ulaziti u zabranu. Navedene preporuke, načini njihove primjene kao i serija drugih reformi opisani su u pismu predsjedniku EU komisije José Manuelu Barrosu krajem prošlog mjeseca.

Osim toga, Europska komisija trebala bi kreirati profesionalni i potpuno neovisni etički odbor čiji bi članovi trebali biti stručnjaci u nacionalnnim etičkim pitanjima. Isti bi trebao biti podržan dobro upućenim sekretarijatom s mogućnošću velikog dosega istrage kako bi mogao davati savjete za ova, kao i sva druga etička pitanja u komisiji. S obzirom na trenutnu situaciju, ukoliko ne želimo da 2014. godina bude godina revolving doora, sve navedene reforme su suštinske i prijeko potrebne.

 

Priredila: Jelena Horvatić

Izvor: The Parliament

Foto: The Parliament

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress