Bitola, Makedonija, 24. lipnja 2013. –  Makedonski Centar za lobiranje uspješno je realizirao treninge o lobiranju kroz svibanj i lipanj na kojima je sudjelovalo 35 nevladinih organizacija iz Pelagonijske regije koju čine grad Bitolj, Prilep, Kruševo kao i ostale općine te regije Resen, Mogila, Novaci, Dolneni, Krivogaštani i Demir Hisar.

Realizacija treninga bila je u okviru projekta “Lobiranje i sudjelovanje nevladinih organizacija u procesu donošenja javnih politika Pelagonijske regije – izgradnja dijaloga” kojeg financira Delegacija Europske Unije u Makedoniji.

Treninzi su održani pod vodstvom  dr.sc. Marjana Tanuševskog i njegovih suradnika  dr.sc. Mimoza B. Jovanovska, Nikolče Gjorgiev i Marija K. Škrekovska, članova Makedonskog centra za lobiranje s logističkom potporom menadžerskog tima Fondacije Pelagonija PREDA.

“Serijal radionica kojima su prisustvovale najrelevantnije nevladine organizacije iz Pelagonijske regije bio je sproveden na visokoj razini po europskim standardima i na temelju iskustava lobističkih djelatnosti NGO sektora u državama članicama EU te susjednih država. Model kojeg smo ponudili omogućuje efikasno sudjelovanje nevladinih organizacija u procesima donošenja javnih politika na lokalnoj razini, primjena proaktivne strategije za lobiranje i rezultate,” kaže dr.sc. Marjan Tanuševski, voditelj Makedonskog centra za lobiranje.

Tijekom treninga sudionici su imali prilike pobliže upoznati regulative o lobiranju, kanale za lobiranje na lokalnoj razini na temelju Zakona o lokalnoj upravi i Zakona o lobiranju u Makedoniji, tehnike lobiranja, pregovaranje, lobiranje i odnose s javnošću, a posebna tema bila je posvećena Europskom registru transparentnosti, etici i poštovanju kodeksa za lobiranje. S obzirom da u Makedoniji još nije donesen Kodeks za lobiranje, sudionici treniga bili su upoznati s Etičkim Kodeksom kojeg primjenjuje Hrvatsko društvo lobista.

Drugi dio projekta te obuke o lobiranju će nastaviti na jesen kada će se održati još tri treniga posvećena lokalnim savjetnicima/članovima općinskog savjeta (members of the Municipality Council) čime se očekuje poboljšanje međusobne suradnje, poverenja te zajedničko kreiranje javnih politika u kome bi direktno utjecali predstavnici lokalne uprave i nevladine organizacije iz Pelagonijske regije.

Iz Makedonskog centra za lobiranje informiraju kako s ovim projektom direktno doprinose obilježavanju “Europske godine građana” to jest obilježavanja 20 godina od donošenja Sporazuma iz Maastrichta kao i transparentnom lobiranju za što su pripremili i Priručnik o lobiranju koji će se uskoro promovirati.

Dr.sc. Marjan Tanuševski/Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress