Bruxelles, 9. srpnja 2009. – Public Affairs News objavio je prvu rang listu briselskih tvrtki koje za svoje klijente lobiranju u europskim institucijama.

Lista je nastala kako bi obilježila prvu godinu postojanja dobrovoljnog registra lobista u Europskoj komisiji. Naime, do danas se u registar  upisalo 1.658 organizacija , a pretpostavlja se da je riječ o tek 25 posto od ukupnog broja organizacija koje se bave lobiranjem.

Pri izradi liste najvažniji kriterij bio je prihod tvrtke koji se odnosi na naplaćene lobističke usluge. Tako prvo mjesto zauzima tvrtka Hill&Knowlton sa 8.143.000 eura u 2007. godini. Na drugom mjestu nalazi se tvrtka Burson-Marsteller sa 6.963.000 eura također u 2007. dok je na trećem mjestu tvrtka Fleishman-Hillard sa 6.362.218 eura u 2008. godini.

Sastavljanje liste pratile su i kritike među kojima se ističe tvrdnja kako tvrtke same unose podatke u registar što ostavlja mjesta dvojbi oko njihove istinitosti. Također neki smatraju da kriteriji nisu izjednačeni pošto tvrtke same određuju koji obujam posla nazivaju lobističkom uslugom jer se dio njih bavi i drugim poslovima. Uočljivo je i da se svi podaci ne odnose na isto vremensko razdoblje.

Međutim, PAN priznaje da su svjesni svih nedoslijednosti, ali tvrde i kako je rang lista izrađena prije svega da se dobije opći uvid u stanje lobističke industrije u Bruxellesu. Istovremeno, ovo je pokušaj utjecanja na lobističke tvrtke da se upišu u registar jer to predstavlja svojevrsno statusno pitanje i doprinosi boljem imidžu tvrtke.

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress