Emily O’Reilly je 1. listopada 2014. obilježila svoju prvu godinu na dužnosti kao pravobraniteljica Europske unije. O’Reilly je pokrenula više istraga nego bilo koji od njezinih prethodnika u prvoj godini, no kako kaže identificiranje problema i pokretanje istrage je lakši dio dužnosti i pravi posao počinje tek sada. Tek sljedeće godine biti će moguće utvrditi rezultate i posljedice dosadašnjeg rada za poboljšanje transparentnosti i integriteta institucija EU-a.

Među pokrenutim istragama nalazi se i ona o trenutnim EU-američkim trgovinskim pregovorima, poznata kao TTIP. O’Reilly je članovima European Public Affairs Consultancies’ Association (EPACA), organizaciji glavnih lobističkih tvrtki u Bruxellesu, naglasila kako želi da popis svih dokumenata u pregovorima budu javno dostupni na internetu, te da im se bez ograničenja može pristupiti.

Pokrenula je i drugu veliku istragu vezanu za 50 slučajeva “revolving doora” – slučaj kada visoki dužnosnici EU uzimaju radna mjesta u privatnom sektoru – te podsjetila industriju na značaj vlastite odgovornosti. Ideja je postojanje online registra gdje će se moći vidjeti obrazloženja za sva odobrenja koja komisija izdaje visokim dužnosnicima koji su preuzeli nove poslove u privatnom sektoru.

O’Reilly je također iskoristila priliku da najavi još jednu istragu o tame kako se imigranti i izbjeglice vraćaju iz država članica EU natrag u svoje matične zemlje. Bila bi to zajednička istraga s dvije do tri države članice, budući granična agencija Frontex nema nikakav vlastiti mehanizam.

Povelja za javne poslove
Za obilježavanje prve godine pučke pravobraniteljice, predsjednik EPACA-e Karl Isaksson predstavio je novu povelju, a koja će “uspostaviti zlatni standard za javne konzultantske poslove u Bruxellesu“.

Povelja obvezuje članove da se prijave u registar transparentnosti EU i uključe njihov registracijski broj na svim komunikacijskim materijalima. Ona također obvezuje potpisnike isplatiti Briselske interniste u skladu s belgijskim pravilima.

O’Reilly je dobila potporu Corporate Europe Observatory (CEO), nevladine organizacije za praćenje transparentnosti i etike u EU. “Već u svojoj prvoj godini O’Reilly je dala novi temelj u promicanju transparentnosti i odgovornosti u radu institucija Europske unije”, rekao je Olivier Hoedeman, koordinator Istraživanja i razvoja te kampanja u CEO. Dodaje kako je sam posao pučkog pravobranitelja daleko vidljiviji putem javnih govora, rasprava i medija te se time izgradio vrlo jak pritisak za okončanje tajnosti, sukoba interesa i drugih loših navika pri donošenju odluka u Bruxellesu. “O’Reilly je svjesna da je transparentnost institucija potrebna, ali ona sama po sebi nije dovoljna.” Također smatra da je potrebno zajednički raditi i umrežiti ostale Europske pravobranitelje.

O’Reilly na kraju dodaje kako su joj dobro poznata ograničenja i prednosti njezina ureda. Ističe da kao subjekt ne može napraviti nikakve promjene, ali može istražiti i u tome leži njezina moć.

Izvor: euobserver.com

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress