Bruxelles, 27. veljače 2009. – Prošlog tjedna potpredsjednik Europske komisije Siim Kallas sastao se sa zastupnicima u Parlamentu Wallis, Friedrichom i Leinenom kako bi raspravljali o zajedničkom lobističkom Registru.

Na sastanku je dogovoreno pokretanje zajedničke internetske stranicu za dva postojeća Registra koja bi trebala biti izrađena do europskih izbora. Ovo je bio drugi sastanak na političkoj razini međuinstitucionalne radne grupe koji je bio posvećen zajedničkom Registru, a dogovoren je ponovni sastanak u ožujku na kojem će se nastaviti razmatrati mogućnosti primjene objedinjenog Registra.

Kao dio Europske incijative za transparentnost, Komisija je osnovala Registar interesnih skupina, 23. lipnja 2008. Iako je Parlament već imao popis lobista registriranih pri Europskom parlamentu, rezolucijom donesenom 8. svibnja 2008. usvojili su princip «one-stop-shopa» te su predložili zajedničku radnu grupu.

Povjerenik Siim Kallas predstavio je dosadašnje rezultate rada Registra te potvrdio da se u Komisijin Registar dobrovoljno upisalo više od tisuću organizacija. Radna grupa raspravljala je i o daljnjem radu Registra, zatim o postavljanju standarda za objavljivanje potrebnih informacija te o nadzoru rada Registra i sankcijama za prekršitelje odredbi.

Priredio: Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress