Organizacija The Good Lobby iz Bruxellesa i Hrvatsko društvo lobista – udruga za promicanje transparentnog zagovaranja interesa, u suradnji s predstavnicima akademske zajednice i organizacija civilnog društva, organizirali su radionicu “Lobiranje za društvene promjene”.

Kakvo je danas okruženje za lobiranje u Hrvatskoj i Europskoj uniji? Postoji li prostor za bolju suradnju poslovnog sektora i organizacija civilnog društva u lobiranju za društveno korisne programe i inicijative? Koje su kompetencije, vještine i znanja potrebne za uspješno lobiranje? To su samo neka od pitanja koja su se otvorila na održanoj panel raspravi i praktičnoj radionici, uz sudjelovanje pedesetak predstavnika javnog, privatnog i neprofitnog sektora te europskih institucija, priopćeno je iz Hrvatskog društva lobista.

“Želimo demistificirati i demokratizirati lobiranje”

”Misija inicijative je demistificirati i demokratizirati lobiranje, ali i pridonijeti boljem razumijevanju lobiranja kao profesije i vještine koja ne bi smjela biti ograničena samo na uski krug privilegiranih moćnih skupina, nego bi trebala postati sastavni dio djelovanja i svih organizacija civilnog društva koje nastoje jačati aktivno građanstvo i utjecati na kreiranje javnih politika”, rekao je Andrea Boccuni, voditelj međunarodnog partnerstva u toj europskoj inicijativi.

Maja Pokrovac, predsjednica Hrvatskog društva lobista – udruge za promicanje transparentnog zagovaranja interesa, istaknula je: ”Bolja regulacija lobiranja zajednički je interes poslovnog sektora i organizacija civilnog društva te postoji spremnost iskusnih korporativnih lobista da svojim znanjima i vještinama podrže pojedine zagovaračke inicijative organizacija civilnog društva, kao dio društveno odgovornog poslovanja i ulaganja u razvoj zajednice.”

Predsjedanje Vijećem EU-a prilika je za upoznavanje s europskim praksama u lobiranju

”Predsjedavanje Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. vrijedna je prilika za upoznavanje predstavnika hrvatske državne uprave s europskim praksama i standardima lobiranja, a onda i postupnu reformu domaćih procesa kreiranja javnih politika u smjeru otvorenije i transparentnije komunikacije s interesnim skupinama”, naglasio je Igor Vidačak, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti.

Ova je radionica početak suradnje Hrvatskog društva lobista – udruge za transparentno zagovaranje interesa i inicijative The Good Lobby koja će se nastaviti sljedećih godina uz niz novih prilika za usavršavanje o vještinama i metodama djelotvornog lobiranja u oblikovanju nacionalnih i europskih politika.

Izvor: Index.hr

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress