Europska komisija nailazi na žestoki otpor Austrije, Njemačke, Francuske, Italije i nekoliko istočnoeuropskih zemalja u pokušaju da zabrani prodaju poluautomatskog oružja, izvještava magazin „Der Spiegel“ .

Od napada na Charlie Hebdo, Europska komisija zagovarala je potpunu zabranu jurišnih pušaka i uvođenje ograničenja od šest metaka po rundi za poluautomatske pištolje (s trenutnih 21 metaka). Navedeni inicijalni prijedlog sada je razvodnjen uslijed intenzivnog lobiranja.

Tvrtke poput njemačkog Sig Sauera, Heckler & Kocha, austrijskog Glocka i talijanske Berette pridobile su podršku snažnih europskih stranaka, uključujući i vladajućih demokršćana u Njemačkoj (CDU), kako bi spriječili regulaciju legalne maloprodaje jurišnih pušaka.

Tvrtke i zastupnici u Parlamentu

Njemački magazin otkrio je dokumente koje dokazuju vezu između Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i očito moćnog oružanog lobija.

Udruženja vlasnika oružja poput njemačkog DSB-a i austrijskog IWÖ-a smatraju kako nova regulacija samo dodaje još birokracije, ali ne i zaštitu, budući da teroristi svoje oružje kupuju na crnom tržištu. Njihovi pogledi vidljivi su i u stajalištima najmanje dvaju zastupnika u Europskom parlamentu.

Der Spiegel se posebno referira na parlamentarnog zastupnika Hermanna Winklera, koji je pisao Njemačkoj federaciji za streljaštvo i streličarstvo (DSB) prošlog lipnja kako bi im potvrdio da direktiva neće omesti njihove „društvene aktivnosti“. Deutsche Welle spominje Andreasa Schwaba, koji tvrdi da je problem crno tržište oružja, a ne legalno tržište poluautomatskog oružja te također negira direktnu povezanost s oružanim lobijem.

Europska komisija nije komentirala je li izravno izložena lobiranju ili ne, izvještava Deutsche Welle.

Protuargumenti

Tvrdnja da legalno oružje nije opasnost za populaciju nije u potpunosti točna.

Aktivisti za zabranu oružja ukazuju na činjenicu da je Anders Breivik koji je u Norveškoj 2011. godine ubio 77 ljudi kupio sve svoje oružje na legalan način. Napadači u školama u Erfurtu (2002.) i Winnendenu (2009.) su također koristili legalno kupljeno oružje.

Čvršća regulativa još uvijek bi mogla biti implementirana.

Jedna od ideja uključuje uvođenje „pametnog“ oružja koje bi se moglo otključati samo uz otisak palca zakonskih vlasnika. Ove biometrijske brave mogle bi spriječiti prelijevanje legalno kupljenog oružja na crno tržište. Druga razmatrana mjera je potpuna zabrana skladištenja municije kod kuće.

Izvor: NewEurope

 

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress