Bitka između dviju najutjecajnijih profesionalnih skupina u Bruxellesu, odvjetnika i lobista, eskalira uoči donošenja ključne odluke Europske komisije koja bi mogla promijeniti način na koji obje strane posluju.

Hoće li lobisti dobiti ono za što su sve ovo vrijeme lobirali: reforme slične sistemu lobiranja u SAD-u koje će prisiliti odvjetnike koji se bave lobiranjem da otkriju identitet svojih klijenta. Naime, informacije o svojim klijentima odvjetnici zasad smiju držati u tajnosti.

Od Komisije se očekuje da će kroz javne konzultacije, za nekoliko tjedana, objaviti način na koji bi trebala pooštriti pravila pod svojim ambicioznim režimom transparentnosti, koji je bio središnja točka izborne kampanje predsjednika Jean-Claude Junckera.

Lobisti koji se žele sastati s visokim dužnosnicima Komisije moraju javnosti ustupiti identitet svojih klijenata putem registra transparentnosti – baze podataka lobističkih interesa koja se vodi zajednički od strane Komisije i Europskog parlamenta. Odvjetnici koji lobiraju u institucijama EU ne moraju objaviti svoje klijente.

Predsjednik visoko rangirane lobističke udruge izjavio je da odvjetnici nepravedno zaobilaze pravila transparentnosti pod izlikom zaštite povjerljivosti odvjetnika i klijenta, te time stječu nepravednu prednost u igri utjecaja. “Odvjetnici apsolutno moraju registrirati svoje klijente kada rade javne poslove”, rekao je Karl Isaksson, voditelj EPACA-e (European Public Affairs Consultancies Association), trgovačkog tijela koje predstavlja neke od najvećih lobističkih tvrtki u Bruxellesu. “Ne osjećam se dobro znajući  da odvjetnički uredi dobivaju klijente, za razliku od nas, jer oni ne moraju objaviti njihov identitet.”

Odvjetnici su odgovorili na zabrinutost lobista, tvrdeći da su im ruke vezane zbog jasnih pravila povjerljivosti u europskim odvjetničkim komorama. Svako objavljivanje informacija, tvrde oni, će ih dovesti do izbacivanja iz odvjetničkih komora. “Mi očito imamo prednost na tržištu,” rekao je jedan ugledni odvjetnik koji je zatražio da ostane anoniman. Rekao je da, iako bi on osobno bio sretan prijaviti se u registar transparentnosti, njemu jednostavno nije dopušteno da to učini.

U SAD-u, odvjetnici koji obavljaju posao lobiranja moraju objaviti identitet svojih klijenata, a povjerljivost između odvjetnika i klijenta poštuje se striktno samo kada je rad pravne prirode.

Međutim, članovi krovne organizacije odvjetničkih komora Europe, CCBE-a (Council of Bars and Law Societies of Europe) strahuju da bi slična pravila mogla dovesti do toga da se odvjetnike koji obavljaju legitiman pravni posao klasificira kao lobiste, te ih tako prisiliti da objave svoje aktivnosti. Članovi CCBE-a izjavili su da američki model ne može funkcionirati u Bruxellesu, gdje su odvjetnici pripadnici 28 različitih strukovnih udruženja od kojih svaka ima različito razumijevanje gdje pravni posao završava i lobiranje počinje. Štoviše, za razliku od američke savezne vlade, EU nema ovlasti nametnuti standarde odvjetničkim komorama na nacionalnoj razini.”SAD ima mnogo jasniju definiciju lobiranja”, rekao je jedan dužnosnik CCBE-a koji je želio ostati anoniman. “Ako objavljivanje informacija postane obveza u Europi za pravnike koji se bave lobiranjem, morat ćemo govoriti o definiciji lobiranja.”

Izuzeće odvjetnika iz registra transparentnosti nije, u konačnici, u najboljem interesu samih odvjetnika, tvrdi Thomas Susman, ravnatelj Ureda Američke odvjetničke komore za javne poslove. “Smatram da je najbolja praksa da lobisti otkriju ne samo svoje klijente, već i iznos novca potrošen od subjekta do subjekta”, rekao je Susman, koji je nedavno održao konferenciju o ovom gorećem pitanju u Europskom parlamentu.

Zbog zabrinutosti, reagirale su i neke nacionalne odvjetničke komore diljem EU. Francuska odvjetnička komora je nedavno uvela nova pravila, zahtijevajući od svih svojih odvjetnika povezanih s organizacijama da proglase svoju djelatnost na nacionalnom registru transparentnost te da obznane svoje klijente. To je trend koji su barem neki odvjetnici, koji rade u Bruxellesu kao lobisti, objeručke prihvatili.

“Voljeli bismo biti prisiljeni objaviti naše klijente lobiranja”, rekao je Andreas Geiger, osnivač odvjetničkog društva Alber & Geiger. Geiger je rekao da bi zakonska obveza za objavu klijenata pravnika koji lobiraju stvorila jednake uvjete, te bi riješila struku “crnih ovaca” koje žele zadržati svoj posao lobiranja u tajnosti.

Komisija radi na novim pravilima za prošireni registar transparentnosti koji bi uključivao Europski parlament i Europsko vijeće, iako dosada nisu objavljeni jasni vremenski termini za provođenje tih reformi.

Lobisti strahuju da bi proširenje Komisijinog režima transparentnosti, koje bi uključivalo Europski parlament i Europsko vijeće, u obliku međuinstitucionalnog sporazuma, ostavilo problem nepravedne konkurencije odvjetničkog lobiranja neriješenim.

Izvor: Politico
Sa engleskog preveo Luka Kerečin

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress