Bruxelles, 30. rujna, 2012. – Dana 1. prosinca 2009. godine, nakon pozamašnog zakašnjenja, Lisabonski ugovor je stupio na snagu kojim je Europska unija dobila novi primarni zakonski okvir.

Lisabonski ugovor dodatno je proširio izvršne utjecaje Europe kroz pripadajuće povećanje ovlasti. Unatoč tome, europski postupci i procesi čine se nejasnima i nedostupnima mnogim voditeljima poduzeća. Mogućnosti i prilike jedinstvenog tržišta EU, s oko 500 milijuna potrošača, tek se djelomično percipiraju. Dublje razumijevanje političkog procesa odlučivanja i snažnog zastupanja svojih interesa u “europskoj prijestolnici”, Bruxellesu, ključ  je uspjeha za svako poduzeće.

“Lobiranje u novoj Europi: Uspješno prezentiranje interesa nakon Lisabonskog ugovora” doktora Klemens Joosa, ima za cilj omogućiti bolje razumijevanje aktivnosti u Bruxellesu te pružiti uvid u vrlo složen, ali zanimljiv servis. Zamišljen je kao praktičan alat za donošenje odluka poduzeća i menadžera zasebno. Korišteni su brojni grafički prikazi u vidu ilustracija i tablica kako bi pojasnili proces lobiranja.

Glavne teme su karakteristike interesnog zastupanja na europskoj razini u svjetlu inovacija koje donosi Lisabonski ugovor, prezentacija praktičnih “alata” nekog lobista i, konačno, strateško pozicioniranje poduzeća u odnosu na europske izvršne i zakonodavne donositelje odluka.

Klemens Joos studirao je poslovnu administraciju u Munchenu od 1988. do 1992. godine kada je istovremeno bio asistent članu Europskog parlamenta. Po završetku studija odlučuje pisati doktorat na Ludwig-Maximilians-Universität u Münchenu u kojem ispituje ekonomske i poslovne odrednice za zastupanje interesa poduzeća na razini Europske unije. Doktorirao je 1997. godine te je razvio model temeljen na organizacijskim znanostima u pristupu djelotvornog zastupanja interesa poduzeća pred institucijama EU. Trenutačno je glavni direktor EUTOP International GmbH. Uz to, Klemens Joos autor je i urednik brojnih drugih publikacija o EU temama.

Autor: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress