Zagreb, 30. listopada 2012. – Lobiranje je globalna industrija koja funkcionira u državama s liberalno-demokratskim političkim uređenjem. U ovoj knjizi, autora Lionel Zettera, lobiranje se kao politički fenomen promatra na globalnoj razini: od Sjedinjenih Američkih Država do Japana. Obrađuju se Westminster te škotski, velški i sjevernoirski parlament. Analizira se sfera lobiranja u SAD-u i Bruxellesu. Na kraju knjige govori se o lobiranju u Aziji i na Bliskom Istoku.

Knjiga razmatra i objašnjava sve aspekte lobiranja na profesionalan i razumljiv način. Područja kojima se autor knjige bavi su:

  • Povijesna pozadina lobiranja te regulatorni i etički okviri za regulaciju
  • Mehanizmi lobiranja i tehnike koje primjenjuju lobisti širom svijeta
  • Različite vrste lobiranja i kampanja javnog zagovaranja
  • Savjeti za osobe koje se u budućnosti žele baviti lobiranjem
  • Kako stvoriti public affairs odjel u vlastitoj firmi
  • Kako koristiti usluge vanjskih konzultantskih firmi u lobiranju

Lionel Zetter završio je studij na Sveučilištu Sussex, stekavši BA diplomu iz povijesti i MA iz političke znanosti. Nakon što je stekao iskustvo radeći za brojne istraživačke agencije, 1984. godine osnovao je vlastitu tvrtku pod imenom Parliamentary Monitoring Service Ltd., da bi ju 2006. prodao Dods Parliamentary Communications Ltd., u kojoj je nakon toga radio kao član Upravnog odbora. Bio je predsjednik Government Affairs Group i CIPR. Godine 2008. proglašen je osobom godine od strane časopisa Public Affairs News. Trenutno radi kao neovisni konzultant i zamjenik predsjednika Public Affairs Asia.

Knjiga je dostupna u HDL bazi literature, a pdf izdanje možete preuzeti ovdje.

 

Autor: Nikola Zubalj

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress