Bruxelles, 26. studenog 2012. – “U zakonodavnoj džungli trebate imati kompas” To je ujedno i razlog nastanka novog priručnika Handbook on EU secondary legislation; Navigating through delegated and implementing acts, Comitology after Lisbon, autora Daniel Gueguena, Vicky Marissen, Steven Corcorana, Dominika Tondera te Cristine Varela Vaz.

Autori vide sekundarno zakonodavstvo nakon ugovora u Lisabonu kao proceduralnu džunglu u kojoj je kompas potreban kako bi se izbjegla dezorjentacija. Sekundarno zakonodavstvo važno je stoga što svakodnevno utječe na poslovanje lobista. Kako navodi skupina autora, cilj priručnika nije učiniti nekoga stručnjakom, već razjasniti arhitekturu pregledom regulatorne procedure te delegiranih i provedbenih akata.

Važno je znati u kojoj se fazi procedure netko nalazi te što slijedi u svakoj fazi dosjea (naziv za lobistički slučaj). Bez tih osnova učinkovito lobiranje je teško ostvarivo. Primjerice, ne zna li netko koji postupak se u danoj situaciji primjenjuje, neće znati tko mu je sugovornik ili kome se obratiti u toj fazi – Komisiji, Vijeću, Parlamentu, stručnoj skupini ili kome drugom. „Prilikom pisanja ovog priručnika, naš moto od početka do kraja bio je: “Čim jednostavnije, tim bolje!”

Priručnik započinje važnošću sekundarne legislative te objašnjenjem njezina razvoja i zašto je danas iznimno važna. Nastavlja razjašnjavanjem tri režima koja su na snazi od Lisabon, usporedbom stanja prije i nakon Ugovora iz 2009. godine te delegiranim i implementiranim aktima. Na kraju donosi pregled mogućnosti interesnih skupina u europskom sudstvu te nova pravila uspješnog lobiranja nakon Lisabona.

Daniel Gueguen autor je uspješnice “Europsko lobiranje” prevedena na više od 20 jezika, a njezino reizdanje pod naslovom Reshaping European Lobbying očekuje se 2013. godine.

Sažetak priručnika

 

Autor: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress