Bruxelles, 8. listopada 2012. – Najveća i najbogatija njemačka pokrajina, Bavarska, jedna je od prvih podnacionalnih vlada s trajnim predstavništvom u prijestolnici Europske unije. Gunnar Wiegand, zamjenik direktora, navodi za EU observer da je cilj bavarskog prisustva od 1987. godine izvještavanje o razvoju EU te promoviranje Bavarske kako pred europskim institucijama, tako i u Bruxellesu.

Hamburg je 1985. godine prvi otvorio ured u Bruxellesu, a prema izvještaju Odbora regija, savjetodavnog tijela EU, u prosincu 2011. godine ondje se nalazilo 250 ureda županija, gradova i općina iz cijele Unije, ali i šire.  Dakako, nisu svi istaknuti kao bavarski ured koji zapošljava 32 osobe. Istraživanje EU observer-a pokazalo je kako postoje značajne razlike među njima.

Islandsko udruženje jedinica lokalne samouprave primjerice zapošljava dvije osobe, što je prosjek svakog petog ureda u Bruxellesu. Luxemburg, Malta, Portugal i Slovenija nemaju niti jednog zaposlenog. Prosječan broj zaposlenih je nešto manje od šest što u teoriji znači da bi u Bruxellesu moglo raditi 1.500 regionalnih lobista.

Velike razlike među uredima dolaze do izražaja i kada je budžet u pitanju. Primjerice, Savez ciparskih općina ima na raspolaganju nešto više od 100.000 eura godišnje dok ured južne Danske raspolaže deset puta većim iznosom. Prosječan budžet iznosi 350.000 eura što, opet u teoriji, znači da se godišnje na reprezentaciju u EU može potrošiti više od 87 milijuna eura.

Mnogi uloženo vrijeme i novac smatraju odlično potrošenim s obzirom da je cilj približavanje fondovima EU. Velik dio EU proračuna odlazi na projekte namijenjene smanjivanju razlika između bogatih i siromašnih regija. „Naš ured predstavlja oči i uši naše regije jer aktivno tražimo informacije dostupne samo u Bruxellesu, a koje su relevantne za kreiranje projekata financiranih od Unije,“ navodi Andrzej Siewierski iz središnje poljske regije Lodzkie.

Od hrvatskih regionalni predstavništava ured u Bruxellesu imaju Istarska, Varaždinska (Ured hrvatskih regija), Osječko-baranjska i Dubrovačko-neretvanska županija te Grad Zagreb koji je otvorio predstavništvo u listopadu ove godine.

 

Izvor: Euobserver
Prijevod i prilagodba: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress