London, 8. lipnja 2013. – Nedavna komparativna analiza shema sadržaja radova o reguliranju lobiranja prikazuje mjere razvijene na EU razini kao avangardu novog vala snažne regulacije lobiranja diljem Europe, donosi www.palgrave-journals.com.

Justin Greendwood i Joanna Dreger istražili su dva suprotna stajališta o Registru transparentnosti koji sada već ima preko 5.500 individualnih unosa. U radu su usporedili registracije dvije kategorije – poslovni sektor i NGO – s ostalim izvorima informacija.

Istraživanjem se procjenjuje kako su tri četvrtine poslovno orijentiranih organizacija koje surađuju s institucijama EU su u Registru kao i približno 60% nevladinih udruga. Trećina registriranih ne djeluje na području Europe.

Iako je moguće reći kako je postotak registriranih visok, još uvijek je nedovoljno kako bi se Registar proglasilo de facto obaveznim kao što je to navedeno njegovim pokretanjem 2011. godine.

U istraživanju je obuhvaćena analiza strukture, poticanje na pristupanje te njegova cijela populacija. Kvaliteta podataka značajno je napredovala u usporedbi sa samim počecima. Postoje određene pogreške u dizajnu i nomenklaturi koje rezultiraju greškama u 15% registracija NGO-a gdje bi boljim izborom bio odabir neke druge kategorije.

Ključni trenutak registracije je upravo odabir kategorije u kojoj će određena organizacija biti predstavljena u Registru. Iako određene poteškoće s kvalitetom podataka i dalje postoje, standardi unošenja podataka podigli su razinu kvalitete među glavnim lobistima.

U istraživanju se pokazalo i kako se nevladine udruge smještene u Bruxellesu a koje djeluju u ime europskih interesa, financiraju 43% iz izvora EU institucija.

Iako Registar nije strogo obavezan, broj registriranih znatno nadmašuje brojeve nekih nacionalnih registara koji su se pojavili diljem Europe unatrag nekoliko godina.

Očekuje se razmatranje dosadašnjih pogrešaka kao i njegova volonterska narav. Glavno otkriće ovog istraživanja jest kako su razlike, prema podacima iz Registra, između poslovnog sektora i NGO-a manje no što se očekivalo. U nastavku, EU lobiranje je dostupnije i poznatije nakon objave podataka iz Registra što je zapravo i cilj njegova pokretanja.

Članak u cijelosti možete pronaći na poveznici.

 

Prijevod i prilagodba: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress