Washington, 30. srpnja 2012.- Istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je kako javnost generalno ima pozitivnu percepciju o poduzećima koja koriste lobističke usluge, prenosi The Hill.

Jedan od deset ispitanih Public Affairs Pulse anketom navodi kako bi pozitivnije razmišljao o korporaciji koja zapošljava lobiste. Istovremeno velika većina se slaže s lobiranjem poduzeća radi ulaska na novo tržište ili smanjenje troškova dok ih se nešto manje i dalje slaže s korištenjem lobiranja za blokiranje vladinog financiranja.

Predsjednik Public Affairs Council-a, David Pinkham, osvrnuo se na istraživanje: “Kada povežete poslovno ponašanje – kada povežete bilo što – s Washingtonom ili politikom, posumnjate. Lobisti i lobiranje postali su pogrdni termini,” navodi za The Hill.

Dva od tri ispitanika imala su povoljniji pogled na velike korporacije dok šest od deset ne vjeruje kako vlada trenutačno može samostalno ovladati nastalim problemima. Također, anketa je pokazala kako javnost ne preferira uplitanje poduzeća u politiku. Po tom pitanju je tek 8% ispitanih imalo povoljnije mišljenje o poduzeću koje je podupiralo određenog političkog kandidata, a 13% je vidjelo korporaciju u boljem svjetlu ukoliko je podržala konkretan problem. Pinkham nadalje poručuje, s obzirom na rezultate anketa i političko okruženje, kako je poduzećima bolje zauzeti stav nego se držati podalje politike općenito. “Ako su uključeni u politiku, veća je potreba za razgovorom o problemu globalno te se postiže veća transparentnost.”

Istraživanje je također pokazalo da unatoč općenito pozitivnom poimanju velikih kompanija postoje suprotna gledišta oko određenih praksi kao što jeoutsourcing i veliki bonusi menadžerima.

Prema anketi, javnost želi veću financijsku umiješanost privatnog sektora u područjima koja su do sada bila tradicionalno financirana od strane vlade – šest od deset ispitanih smatra da poduzeća trebaju pomoći na području zdravstva, edukacije i pri katastrofama. Podijeljenost je nastala na pitanju trebaju li poduzeća preuzeti veću odgovornost u izgradnji infrastrukture poput masovnog tranzita i cesta.

Ispitani stanovnici SAD-a gotovo su u podjednakim trećinama kada se radi o odgovoru na pitanje postoji li previše regulacije, premalo ili onoliko koliko je potrebno.

Ulazeći dublje u istraživanje, rezultati pokazuju da približno dvoje od deset smatra kako je previše regulacije na određenim područjima poput okoliša, bankarstva i sigurnosti na radu. “Upravo bi ovaj spektar otkrića mogao pomoći Demokratima i Republikancima tijekom vođenja kampanja ove godine,“ navodi Pinkham. „Podaci pokazuju kako ljudi podržavaju korporacije više no što to misle, ali smatram da ni ne mrze propise onoliko koliko to Republikanci smatraju.”

Istraživanje na 1.750 odraslih osoba diljem SAD-a provelo je Princeton Survey Research Associates International.

 

Izvor: The Hill
Prijevod i prilagodba: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress