Nastavno na inicijativu i traženje potpore različitih interesnih skupina za donošenje Zakona o lobiranju, 6. studenog 2014. održan je sastanak s predstavnicima HSS-a, predsjednikom Brankom Hrgom i glavnim tajnikom Ilijom Ćorićem. Delegaciji HDL-a prisustvovali su Marijan Banelli, potredsjednik, Tanja Milošević, potpredsjednica i Jelena Horvatić, voditeljica Ureda HDL-a.

Nakon HDL-ovog izlaganja problematike za donošenje zakona, Branko Hrg naglašava kako se zakoni u Hrvatskoj često i donose  samo pro forma kako bi administracija samu sebe štitila, a od takvog zakona nema nikakve koristi. Što se tiče stajališta o samom lobiranju, istaknuo je da bi zastupnici u Saboru morali biti u kontaktu sa lobistima, baš kao što je to i u Europskom parlamentu jer bi kroz argumente različitih interesnih skupina dobili širu sliku stanja u društvu. Gospodin Hrg smatra da su pokretači gospodarskog razvoja (dok je država financijski mrtva) jedinice lokalne samouprave i to prvenstveno gradovi, a koji nemaju potporu s državne strane. Gradovi nisu prezaduženi, imaju imovine, imaju potencijala i svaki program koji se radi ima neki gospodarski karakter, trenutno ili dugoročno. Kao jedini, ali veliki nedostatak navodi taj što su lokalne samouprave izložene čestim manipulacijama. Smatra kako bi državni aparat trebao biti apsolutno decentraliziran prema lokalnoj razini, te bi trebao zadržati samo kontrolni mehanizam za provođenje zakona unutar odjela u nekom državnom tijelu.

Smatra da Zakon o lobiranju ima višestruko pozitivno značenje jer bi mogao početi stvarati novo javno mnijenje u društvu koje je na svojevrstan način paralizirano na predrasudi da su u čitavom vrhu samo lopovi i kriminalci. Hrg je zaključio da moramo doći do situacije da svi zastupnici budu izloženi utjecajima lobista i da raspolažu različitim mišljenjima, a ne obrnuto – da imaju mišljenja preuzeta od stranke koju zastupaju (dođu u stranku po svoje mišljenje). Apsolutno podržava donošenje Zakona, obrazovanje i regulaciju jer smatra da se lobiranjem trebaju baviti profesionalne osobe koje znaju kvalitetno raditi taj posao. Lokalna samouprava je ta koja ima potencijal, ali nema kapacitete za prezentaciju i iskorištavanje istih, te ponovno naglašava kako su ova zemlja i ovi ljudi naš interes, a nukleus su gradovi i općine te bi se trebalo raditi na traženju agencija koje će promovirati iste.

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress