Washington, 6. lipnja 2011. – Dr. James Thurber, profesor Američkog sveučilišta u Washingtonu donosi sedam načela, takozvanih 7R, koja svaki lobist treba znati kada lobira američki Kongres.

1. Poštovanje (Respect)
Svaki lobist treba prema zastupnicima u američkom Kongresu pokazati poštovanje koje zaslužuju. Nikako ne smije zaboraviti da su oni legitimni predstavnici građana koji su ih izabrali na njihovu funkciju.

2. Pravila (Rules) 
Lobist treba poštivati zakone koji su doneseni, a koji reguliraju i aktivnosti lobista. Oni su dužni pridržavati se pravila iz poštovanja spram klijenata, vladinih dužnosnika, ali i njih samih.

3. Odgovor (Respond)
Svaki lobist treba na poziv uzvratiti i odazvati se kako kongresmenu tako i drugim zaposlenicima u Kongresu. Lobist neće biti uvijek u mogućnosti napraviti sve što kongresmen zahtjeva, ali to nije razlog da mu ne da pravovremeni odgovor.

4. Pravo (Right)
Lobist mora uvijek govoriti istinu. Sve što se kaže mora biti precizno. Ako se radi o procjeni, to mora biti tako i navedeno. Nema ništa gore od davanja pogrešne informacije kongresmenu. Lobist mora biti siguran da je informacija na kojoj temelji svoju odluku točna.

5. Duhovit odgovor (Repartee)
S obzirom na međuljudske odnose, društveni aspekt igra značajnu ulogu u odnosima na Capitol Hillu. Duhoviti komentari i spremnost na šalu više su nego dobrodošli u određenim situacijama.

6. Rizik (Risk)
Lobist treba biti svjestan političkog rizika članova Kongresa u obavljanju posla koji od njega traži  lobist. Koja je vjerojatnost da će se kongresmen uvrijediti? Lobistu je čak i bolje eksplicitno pokazati da je svjestan potencijalnih problema u nekim izbornim jedinicama kad član Kongresa ide s njim.

7. Pamćenje
 (Remember)
Vrlo važno je znati zahvaliti se na zadovoljavajući način putem telefona, poruke ili neke pažljive geste. Dobiti nečiju podršku iziskuje velike napore i određeno vrijeme.

Dominik Žganec

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress