Bruxelles, 23. siječnja 2009. – ALTER EU (Europski savez za regulaciju lobističke transparentnosti i etike) organizira seminar „Što EU može naučiti od SAD-a?” koji će se održati 27. siječnja 2009. godine u Bruxellesu.

Sadašnji registar Europske komisije ovog proljeća očekuje reviziju i tada bi trebao prerasti u zajednički registar Komisije i Parlamenta. Kako su se do sada javljale kritike postojećeg registra, ALTER-EU odlučio je organizirati seminar na kojem gostuje Sheila Krumholz iz Američkog centra za odgovornu politku (Washington D.C.).

Seminar ima cilj istražiti kako popraviti nedostatke sadašnjeg registra korištenjem iskustava Američkog lobističkog registra.

Sudjelovanjem na seminaru Sheila Krumholz predstaviti će američku praksu korištenja registra u novinarske svrhe i govoriti o njegovom utjecaju na osjećaj društvene odgovornosti.

Seminar će se održati 27.siječnja 2009 u Residence Palace u Bruxellesu. Pozdravni govor održat će Aidan White, glavni tajnik Europskog novinarskog udruženja. Interaktivnu radionicu vodit će Sheila Krumholz, izvršna direktorica Američkog centra za odgovornu politku. Jo Leinen zastupnik u Europskom parlamentu i član međuinstitucionalne radne grupe predstavit će napretke u pregovorima oko kreiranja zajedničkog registra lobista Komisije i Parlamenta.

Kako je trenutni Komisijin registar doborovoljan neki kritičari tvrde da mu nedostaju imena lobista pojedinaca, kao i precizne i pouzdane brojke o tome koliko je točno sredstava potrošeno na europsko lobiranje. Prošle godine Parlament je glasao za promjene koje uključuju i navođenje imena i točne financijske podatke. Budućnost će pokazati hoće li ostati čvrsto pri tome stajalištu i inizistirati na ovim promjenama.

Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress