Podgorica, 2. studenog 2011. – Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o lobiranju čime se uvrstila uz bok tranzicijskih zemalja poput Litve, Poljske, Mađarske, Slovenije i Makedonije koje su zakonski regulirale lobiranje.

Novim Zakonom lobiranje se definira kao djelatnost kojom se vrši utjecaj na tijela zakonodavne i izvršne vlasti na državnoj i lokalnoj razini u postupku donošenja zakona i propisa, radi ostvarivanja interesa naručitelja lobiranja.

Zakonom se definira pojam lobiranja i aktivnosti koje se smatraju lobiranjem, prava i obveze lobista, propisuju se uvjeti za bavljenje ovom djelatnošću, obvezna registracija lobista i sankcije za nedozvoljeno lobiranje.

Lobističkom aktivnošću mogu se baviti fizičke i pravne osobe, poslovna udruženja i nevladine organizacije koje se registriraju za poslove lobiranja. Registar lobista vodit će Uprava za borbu protiv korupcije, a lobiranjem će se moći baviti isključivo certificirani lobisti koji će morati proći adekvatnu izobrazbu u području lobiranja. Zakonom je također predviđeno obvezno sklapanje ugovora o lobiranju te je definiran sadržaj ugovora.

Lobiranje se dozvoljava bivšim državnim dužnosnicima po isteku roka od dvije godine nakon napuštanja funkacije kako bi se spriječio sukob interesa.

Zakon o lobiranju stupa na snagu 1. siječnja 2012. godine.

 

Crna Gora – Zakon o lobiranju

Ivan Vuković

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress