Ljubljana, 7. svibnja 2011. – Četiri mjeseca nakon usvajanja Zakona o lobiranju u Sloveniji imamo 23 registrirana lobista, a u procesu izdavanja je i novih 10 registracija, navodi predsjednik Protukorupcijske komisije Goran Klemenčič u intervjuu za SiOL.

Klemenčič navodi da je gotovo nemoguće da većina ministara u cijelom ovom razdoblju nije imala bliski susret s lobistima. “Registrirani lobisti smatraju da javni službenici ne žele razgovarati s njima. Još jednom ću reći – lobiranje u sebi nema negativnu konotaciju, ali je dobiva kad se lobira na crno”, kaže Klemenčič.


23 službeno registrirana lobista

Povjerenstvo za suzbijanje korupcije održalo je radni sastanak sa registriranim lobistima na kojem su iznijeta iskustva nakon četiri mjeseca provedbe reguliranja područja lobiranja. U registru je trenutno 23 lobista, i još deset koji čekaju da ih se upiše u registar. Je li to dovoljno? “Očekujem da će do jeseni biti stotinjak registriranih lobista, a oko 150 je po mojem mišljenju broj lobista primjeren za slovenske prilike”, objašnjava Klemenčič.

Državni službenici u tajnosti se sastaju s lobistima

Prema priopćenju za javnost, javni službenici su od 5. prosinca prošle godine bili dužni dostaviti povjerenstvu izvješća o bilo kakvim kontaktima s lobistima ili pokušajima bilo kakvog vršenja utjecaja na rad interesnih organizacija. “Tu je prisutna nedosljednost u odnosu na odredbe zakona, prema kojemu zaposleni u javnom sektoru ne bi smjeli biti u kontaktu s lobistima i dopustiti im da utječu na ljude koji nisu registrirani lobisti, nego moraju takav pristup odlučno odbaciti i potom o tome izvijestiti povjerenstvo. Svrha zakonske regulacije lobiranja je postići transparentnost u procesu donošenja odluka javnih politika”, napisala je glasnogovornica Povjerenstva.

Registrirani lobisti su gotovo jednoglasni u ocjeni da javni sektor zlorabi odredbe o lobiranju, da dužnosnici i službenici u državnoj upravi izbjegavaju komunikaciju s registriranim lobistima. Upozorili su i na to da posao cvijeta takozvanim lobistima na crno, uključujući i one koje javnost prepoznaje kao lobiste ili se sami predstavljaju kao lobisti, a nisu službeno registrirani.

 

Do sada primljeno oko 50 izvješća

Povjerenstvo, koje je u posljednjih nekoliko mjeseci na temu lobiranja organiziralo sastanke s brojnim državnim dužnosnicima, državnim vijećem, slovenskim parlamentom, svim ministarstvima i predstavnicima lokalnih zajednica, do danas je primilo oko 50 izvješća o dopuštenom i nedopuštenom lobiranju, i taj problem će rješavati u skladu sa svojim ovlastima. Povjerenstvo zaključuje da od većine ministarstava nije dobilo niti jedan zapis dopuštenog odnosno nedopuštenog lobiranja, što može značiti da u tim ministarstvima i nema lobiranja, ili dužnosnici, odnosno državni službenici u tim ministarstvima nisu dovoljno svjesni svojih obveza u situacijama gdje ima utjecaja privatnih interesa.

 

Nužne su neke promjene

Povjerenstvo već vodi neke postupke, u kojima će koristiti svoje nadzorne i istražne ovlasti. Posebna pozornost posvetit će se radu dužnosnika i državnih službenika koji imaju obvezu djelovati u skladu sa zakonom i u javnom interesu. Povjerenstvo je napomenulo i provedbu zakonskih odredbi o lobiranju, te da su na tom području potrebne nužne promjene u zakonodavstvu, u okvir djela prijedloga Povjerenstva za izmjenu Zakona o integritetu i sprječavanju korupcije koji je već predmet rasprave u Parlamentu.

 

Autor: Gordana Stojiljković

Preveo: Dominik Žganec

Fotografija: Matjaž Rušt / siol.net

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress