26. svibnja 2010. – Slovenski parlament usvojio je novi Zakon za borbu protiv korupcije kojim je regulirao lobističku djelatnost.

Osnovna ambicija usvojenog zakona je definirati lobiranje kao pozitivan fenomen te uvesti javne konzultacije prilikom donošenja zakona i propisa kako bi različite skupine imale mogućnost predstaviti svoje interese, rekla je ministrica za javnu upravu Irma Pavlinič Krebs. Ovaj Zakon, prema ministričinim riječima, djeluje proaktivno, a sustav je jednostavan i transparentan. Lobisti imaju obvezu registrirati se ukoliko žele donosiocima odluka prezentirati svoje interese. Oni imaju obvezu jednom godišnje podnositi izvješće Komisiji koja prati njihov rad, a za uzvrat od državne vlasti dobivaju materijale koji se odnose na područje njihova lobiranja te pristup donosiocima odluka. Za prekršitelje Zakona predviđene su kazne uključujući i ukidanje dozvole za lobiranje te zabrane bavljenja lobističkom djelatnošću.

Bećir Kečanović, zamjeni predsjednika Odbora za suzbijanje korupcije, navodi da regulacija lobiranja čini samo dio usvojenog Zakona čije je težište na učinkovitijoj kontroli javnih službenika. Podsjetio je da su prijašnji pokušaji regulacije lobiranja propali te da je antikorupcijski zakon osnova za početak regulacije ove djelatnosti.

Većina lobista pozdravlja zakonsku regulaciju, ali i upozorava da lobiranje ne bi trebalo vezivati uz antikorupcijski zakon jer se time čitava profesija stigmatizira kao negativna, već bi trebalo donijeti poseban zakon o lobiranju.

Profesor na fakultetu političkih znanosti prof.dr.sc. Dejan Verčič upozorio je da Zakon ograničava sudjelovanje manjih poduzeća u procesima donošenja odluka, a favorizira multinacionalne kompanije. Također smatra da je definicija lobiranja preuska te da ne obuhvaća sve dionike tog procesa.

Isto tako, kritičan je bio i Andrej Drapal, predsjednik Komore industrije financijskih usluga koji navodi da prije usvajanja Zakona nije bilo stvarne javne rasprave te da lobisti nisu sudjelovali u njegovoj izradi. Smatra da je usvojeno zakonsko rješenje participativnog, a ne restriktivnog karaktera, dok direktor Vladinog ureda za komunikacije Darjan Košir kaže kako je lobiranje kompleksno područje i vrlo je teško zadovoljiti očekivanja svih interesnih skupina.

Ivan Vuković

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress