Glavna stražarica EU administracije želi suočiti s velikim globama lobiste u Bruxellesu koji ne slijede propise zajedničkog registra transparentnosti EU.

Ideja se nadovezuje na njezinu najavu o pokretanju posebne istrage vezano uz sukob interesa pri imenovanju posebnih savjetnika Europske komisije te je dio šire liste njezinih zahtjeva za nadzorom lobističkog utjecaja na razini EU zakonodavstva.

Emily O’Reilly, Europska pučka pravobraniteljica, u ponedjeljak (30. svibnja), izjavila je novinarima da je obvezu pridržavanja pravila o lobiranju potrebno poduprijeti snažnim sankcijama.

“(Potrebno je) Nešto što čini razliku, nešto što ih neće tek blago prodrmati.”

Naglasila je da će kazne morati biti raznolike kako bi se prilagodile veličini organizacije. Mala nevladina organizacija bit će za povredu kažnjena mnogo blaže nego velika korporativna tvrtka, izjavila je.

Europska komisija i Europski parlament dijele zajednički registar transparentnosti koji obuhvaća otprilike 9200 stavki, od nevladinih organizacija poput Amnesty Internationala do duhanske multinacionalke Philip Morris International.

Pa ipak, zagovaratelji transparentnosti poput briselskog Corporate Europe Observatory već dugo se žale da je registar nepotpun i prožet greškama, unatoč prošlogodišnjem redizajnu.

Savjetnici i Stoiber

O’Reilly se namjerila na briselsku izvršnu vlast nakon žalbe vezano uz imenovanje njemačkog političara kao posebnog savjetnika predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Edmund Stoiber, bivši predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU), službeno je imenovan na mjesto u ožujku prošle godine, iako je početak njegove službe najavljen u prosincu 2014. Izjavu o sukobu interesa izdao je tek sljedećeg siječnja. Ustanovljeno je, između ostalog, da je bio na položajima povezanim s velikom osiguravajućom kućom Nurnberger.

O’Reilly je izjavila da su propust osiguranja i njegovo preuranjeno imenovanje “podigli legitimne sumnje” o kvaliteti dubinske provjere kandidata.

Otkriće je poslužilo kao okidač za pokretanje istrage o tome kako Europska komisija provodi procjenu sukoba interesa u slučaju drugih 40-tak posebnih savjetnika.

Stvaranje obveznog registra

Komisija je, što se nje tiče, spremna objaviti novi prijedlog međuinstitucionalnog sporazuma kako bi se registar učinio obveznim. Isto tako želi da se Vijeće Europske unije kao glas država članica uključi u njega.

Dvanaestotjedna javna rasprava glede pitanja strukture i dosadašnjeg funkcioniranja registra zatvorena je u utorak, 31. svibnja. Nakon što se analiziraju odgovori, do kraja godine bit će izdan prijedlog.

Dužnosnik Europske komisije izjavio je da će svaka od ideja o sankcijama i prijedlozima uključena u konzultacije doprinijeti  “svim promjenama koje bismo željeli učiniti”.

U pismu upućenom predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru prošli petak (27. svibnja), O’Reilly je rekla kako bi registar trebao prerasti u “centralno žarište transparentnosti”, koje će biti povezano s drugim registrima.

U pismu se navodi da bi takvo žarište trebalo dati javnosti detaljnu sliku toga “kako točno određena organizacija pokušava zadobiti utjecaj”.

Navedeno uključuje zahtjev odvjetnicima da objave liste klijenata. Nedostatci u sustavu dopuštali su nekima susret s ljudima unutar EU komisije bez očitovanja o istom.

Pitanje je osjetljivo s obzirom na prijašnji Komisijin debakl, duhanski lobistički skandal koji je za posljedicu imao ostavku EU povjerenika za zdravlje Johna Dallija 2012. godine.

Dalli je bio povezan s navodima o podmićivanju s ciljem ublažavanja odredbi o duhanu za žvakanje unutar šire reforme direktive EU o duhanskim proizvodima.

Transparentnost duhanske industrije

Još jedan širi problem, istaknula je O’Reilly, je odbijanje Europske komisije da proaktivno objavljuje sve sastanake glavnih uprava (DG) s duhanskom industrijom. Jedino je Glavna uprava za zdravlje i sigurnost hrane (DG Health) proaktivna te objavljuje sastanke i zapisnike za sve svoje zaposlenike.

Prošle godine O’Reilly je zatražila od cijele Europske komisije da učini isto, ali bez uspjeha.

“Do današnjeg dana ne mogu shvatiti zašto to nisu prihvatili”, izjavila je.

U ponedjeljak je zaprijetila uključivanjem Europskog parlamenta putem izdavanja takozvanog “posebnog izvješća”, zadnjeg sredstva borbe ukoliko se ne iznađe drugo rješenje.

Europska komisija objavljuje podatke o sastancima, ali je ograničila objave na povjerenike, njihove kabinete i direktore glavnih uprava. Njima podređeni, poput upravitelja jedinica i drugih, su izuzeti.

“Proširenje ove prakse na nekih 33 000 službenika Komisije nije praktično ni zakonski obvezno”, rekao je glasnogovornik Europske komisije.

Drugi dužnosnik Europske komisije naglasio je da je navedeno u potpunosti u skladu s međunarodnim propisima izloženim u Okvirnoj konvenciji o kontroli duhana (FCTC) Svjetske zdravstvene organizacije.

“Naš stav je da naš etički integritet i pravila koja imamo o pristupu dokumentima i transparentnosti skupa osiguravaju integritet procesa donošenja politika”, izjavio je dužnosnik.

Izvor: EUobserver

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress