Beč, Zagreb, 4. travnja 2014. – Predstavnici Hrvatskog društva lobista (HDL) sastali su se s članovima austrijske udruge lobista (Österreichische Public Affairs Vereinigung – ÖPAV). Svrha dvodnevnog posjeta s bogatim programom bila je razmjena iskustava oko regulacije lobiranja u Austriji i Hrvatskoj te stvaranje temelja za buduću suradnju između dviju udruga.

Zakon o lobiranju koji je u Austriji stupio na snagu u siječnju 2013. godine predstavlja izazov za austrijske lobiste, ali i njihove klijente. Predsjednik ÖPAV-a Peter Köppl izjavljuje: „Zakon o lobiranju je nužan za zaštitu lobista u obavljanju lobističke djelatnosti i kao takav je važan za podizanje ljestvice legitimnosti profesije“. Smatra kako je poslovanje bez zakona o specifičnoj djelatnosti kao što je lobiranje veoma riskantno u društvima koja tek spoznaju što je to lobiranje.

Hrvatska još uvijek nema zakon o lobiranju koji bi omogućio kvalitetno razvijanje profesije, ali i zaštitio hrvatske lobiste, a istovremeno informirao javnost o tome tko, zašto i za koga lobira.

Održan je i sastanak s predstavnikom austrijskog udruženja industrija, Michaelom Löwyem koji je pojasnio ulogu sindikata, udruga poslodavaca i drugih velikih udruženja u Austriji te njihov jak utjecaj na formiranje javnih politika, te prof. Stefanom Schennachom, austrijskim glasnogovornikom za vanjske i europske poslove i članom Vijeća Europe u Strasbourgu.

Natko Vlahović, predsjednik HDL-a, izjavio je: „Regulacija lobiranja u Hrvatskoj  dovela bi do veće transparentnosti lobiranja, a zakonom bi se eliminiralo tzv. „sivo lobiranje“ ili posredništvo. Hrvatsko društvo lobista će se nastaviti zalagati za uvođenje Zakona o lobiranju te registra lobista i lobističke akreditacije u Hrvatskoj, a kroz međunarodnu suradnju promovirati lobiranje kao legitimnu djelatnost u Hrvatskoj kao novoj članici EU kako bi se EU zakonodavstvo i praksa lobiranja počela primjenjivati u RH već od 2014. god.“

Fotografije potražite na Flickr-u

 

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress