Bitola, 6. travnja 2011. – Lobisti iz Makedonije i Slovenije nakon upoznavanja na simpoziju koji se prošle godine održao u Zagrebu, ostvarili su prvi direktni susret, koji se održao 1. travnja 2011. godine u Bitoli.

U službenom posjetu Makedonskom centru za lobiranje (MCL) boravio je glavni tajnik Slovenskog udruženja lobista (SZL) Boris Potočar, koji je s voditeljem MCL-a mr.sc. Marjanom Tanuševskim razmijenio informacije o aktualnim razvoju lobiranja u regiji, te planove za buduću suradnju MCL-a i SZL-a.

“Upoznao sam rad, ostvarenja i planove MCL-a, kao i regulative o lobiranju u Makedoniji. Uvjeren sam da ćemo surađivati na nekoliko projekata koje ćemo uskoro dogovoriti. MCL će biti naš gost na konferenciji o lobiranju koja će se održati krajem svibnja u Ljubljani i partner za zajedničke nastupe u Makedoniji i Sloveniji. Očekujem da će lobističke udruge iz jugoistočne Europe moći zajedno lobirati na višoj razini,” izjavio je Boris Potočar, glavni tajnik SZL-a.

Na konferenciji za novinare koja se održala u Makedonskom znanstvenom društvu, voditelj MCL-a, mr.sc. Marjan Tanuševski je najavio da poslije HDL-a, sasvim je izvjesno da će uskoro MCL potpisati ugovor o direktnoj suradnji i sa SZL-om, što je potvrdio predajom pisma namjere gostu iz Slovenije, g. Potočaru.

“Ako je MCL u prošlom razdoblju postavljao temelje, sada se etablira na prostoru gdje se promovira transparentno lobiranje. Na domaćem planu je stiglo i prvo veliko priznanje, jer je Državna komisija za sprečavanje korupcije (DKSK) proglasila MCL jednom od 10 najrelevantnijih institucija u Makedoniji u sektoru javnih politika i uskoro će biti uključen u izradu Akcijskog plana DKSK za razdoblje 2011. – 2015. godine. MCL je ujedno pokrenuo inicijativu o izmjeni i dopuni zakona o lobiranju u Makedoniji,”potvrdio je Tanuševski.

Glavni tajnik Slovenskog udruženja lobista Boris Potočar osim s lobistima, u Bitoli je imao i službeni prijem u Makedonsko-slovenskom društvu “Triglav” s kojim u ovom gradu predsjedava Tanja Franc i ima oko dvadesetak članova.

 

Izvor: MCL

Fotografije: MCL

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress