Bruxelles, 20. veljače 2013. – Predloženi rezovi EU fondova za telekomunikacijsku infrastrukturu bi odgodili razvoj brze širokopojasne mreže te oštetili gospodarski rast prema procjenama industrijske lobi grupe ETNO, prenosi Euractiv.com.

Grupacija ETNO, čiji članovi su Deutsche Telekom i Telecom Italia, protivi se smanjenju sredstava za telekomunikacije koje je predložio predsjednik Europkog vijeća, Herman van Rompuy s ciljem smanjenja eurospkog budžeta.

Neelie Kroes, povjerenica EU zadužena za pitanja digitalne tehnologije, podupire predloženi projket vrijedan 50 milijardi eura naziva “Connecting Europe Facility” za prekograničnu infrastrukturu planiranu u razdoblju 2014-2020.  Od toga su 9.2 milijarde eura namijenjene za proširenje širokopojasne i digitalne mreže zbog zabrinutosti kako Europa zaostaje za Azijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

No, Van Rompuy je predložio rez proračuna za 25%, zajedno sa smanjenjem ostale potrošnje u pokušaju pridobivanja podrške svih 27 zemalja EU da se dogovore o sedmogodišnjem proračunu za gotovo trilijun eura.

Van Rompuyev prijedlog rezova oštetio bi projekt Connecting Europe Facility za približno 40 milijardi eura. Međutim, predloženi rezovi Velike Britanije i Njemačke sveli bi taj iznos na nekih 20 milijardi eura.

Rezovi za izgradnju infrastrukture naškodili bi dugoročnom razvoju Unije i odvratilo privatne investitore od ulaganja, navodi ETNO u pismu predsjedniku Komisije, van Rompuyu, predsjedniku parlamenta, Barrosu te Martinu Schulzu.

“Ovo će biti kratkovidna odluka s obzirom da širokopojasne mreže predstavljaju kritičnu infrastrukturu za konkurentnost našeg gospodarstva“, navodi predsjednik ETNO-a, Luigi Gambardella.

Europska komisija – izvršna ruka EU – želi da svi Europljani imaju pristup broadband-u do 2013. godine i najmanje 50% europskih kućanstava koja su u mogućnosti pretplatiti se na pristup internetu iznad 100 Mbps (megabita u sekundi) do 2020.

Ostali članovi udruženja ETNO su nizozemski provider KPN, Orange jedinica francuskog telekoma, Telefonica, Telekom Austria, Telenor i TeliaSonera.

Izvor: Euractiv

Prijevod i prilagodba: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress