Zagreb, 25. siječnja 2011. – Na petom modulu EU Executive programaVeleučilišta Vern, Pregovaranje i lobiranje u europskoj uniji, predavanja je održao prof. Tony Bass, nacionalni stručnjak u Europskom institutu za javnu upravu (EIPA) u Maastrichtu, te gostujući predavač na College of Europe u Bruggeu.

U prvom dijelu, prof. Bass je pojasnio razliku između dobrih i loših lobista, te njihove osnovne karakteristike. Naglasio je da je bit lobiranja izgradnja čvrstih i korisnih veza, a lobistički kredibilitet gradi se kroz umrežavanje i prenošenje vjerodostojnih informacija.

Predstavio je i model funkcioniranja EU institucija te načine donošenja odluka. Naime, lobisti moraju dobro poznavati strukture i odgovorne pojedince kada zastupaju određeno interesno pitanje. Isto tako vrlo je važno poznavanje procedura odlučivanja u pojedinim sektorima i institucijama – kome se predlažu ideje, kako osigurati da ona dođe do zastupnika u Europskom parlamentu, te koliko je vremena potrebno u pojedinoj fazi.

Prof. Bass je opisao na koje načine lobisti prikupljaju informacije te pritom istaknuo i sve veći značaj društvenih mreža. Osim toga, na temelju osobnog iskustva stečenog u europskim institucijama, polaznicima je izložio i korisne naputke za lobiranje u Europskom parlamentu, Europskoj komisiji te Vijeću ministara EU.

Izvor: Veleučilište Vern

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress