Washington, 17. siječnja 2011. – Pregledom lobističkih aktivnosti u 2010. godini u SAD-u, pokazalo se kako financijski i zdravstveni sektor nisu bili jedini uzroci prezaposlenosti K Streeta, središta američkih lobističkih ureda, Prenosi The Hill.

Aktualiziranje trgovačkog sporazuma Koreje i Bijele kuće, te iznenađenje da namjera nanošenja visokih poreza vojnom budžetu od strane Obamine administracije nije postigla svoj cilj, prvenstveno zbog snažnih lobističkih aktivnosti iz Pentagona, bili su samo neki od uzroka snažnih aktivnosti na lobističkom tržištu.

Osvrćući se na 2010. godinu nekoliko kompanija, poslovnih udruženja i interesnih skupna postigli su značajne lobističke uspjehe…

  • Američka trgovačka komora, Nacionalna zajednica proizvođača i Nacionalna zajednica rudara uspjeli su nanijeti nekoliko ozbiljnih udaraca velikom “cap-and-trade” prijedlogu zakona koji je 2009. godine iznimno teško prihvaćen. Lobističke aktivnosti od strane navedenih udruženja uspjele su  izbaciti prijedlog zakona s pozicije potencijalnog prihvaćanja kroz narednih nekoliko godina. Taj se događaj smatra iznimno relevantnim budući da je uz reforme u zdravstvu i financijskom sektoru, “cap-and-trade” prijedlog činio treći stup prioriteta Obamine administracije za ovu godinu.
  • Američka zajednica bolnica uspjela je neutralizirati aktivnosti zakonom predloženog Savjetodavnog odbora kojemu je dana uloga predlagača za rezanje troškova u svrhu medicinskih izdvajanja. Uz takav uspjeh bolnička zajednica uspjela je izlobirati nanošenje velikih poreznih troškova bolnicama koje su većinski u vlasništvu liječnika, kako ne bi utjecali na njihove tokove poslovanja.
  • Kompanija Ford Motors, u pregovorima sa Južnom Korejom dogovorila je da će se tarife na vozila iz te zemlje umjesto trenutno, ukinuti kroz interval od pet godina. Kao odgovor tom prijedlogu Koreja bi trebala promijeniti zakone o zaštiti okoliša kako bi na svoje tržište mogla uvoziti američka vozila. Takve lobističke aktivnosti svrstale su Ford u dobru poziciju spram Bijele kuće i obje političke stranke.
  • Udruge Građani protiv vladinog otpada i Građani za opće dobrolobističkim su aktivnostima pridobili republikance da podrže stavljanje zabrane na financiranje njima brojnih nepogodnih projekata.
  • Nakon izljevanja nafte u Meksičkom zaljevu Američki naftni institut i Nezavisna naftna zajednica Amerike lobističkim su aktivnostima uspjeli izvući naftnu industriju sa skliskog terena i osigurati ukidanje više mjera koje bi definitivno naštetili kompetitivnosti industrije. Tim su postupkom spriječili povlačenje izdavanja financijskih sredstava kao oblika pomoći pri izlijevanju nafte u bušotinama po svijetu, navodeći da bi previsoke cijene osiguranja u potpunosti onemogućile rad industrije.
  • AFL-CIO sindikati su izašli kao veliki pobjednici iz zdravstvene reforme. Uspjeli su zadržati naklonjenost zdravstvenog sustava spram zaposlenih, što ih je dovelo u izvanrednu pregovaračku poziciju s obzirom na sfere biznisa. Pozivajući se na obećanje predsjednika na nepovećanje poreza srednjoj klasi iznešeno 2008. godine, uspjeli su izlobirati očuvanje za njih odgovarajućih uvjeta.
  • Istraživačka grupa za javni interes i Federacija potrošača Amerikepostigli su izniman uspjeh osnivanjem Agencije za financijsku zaštitu potrošača. Unatoč aktivnostima zakonodavaca s Wall streeta agencija je uspjela u većini prvotno zacrtanih namjera.
  • PhRMA, organizacija koja okuplja proizvođače i istraživače u farmaceutskoj industriji zahvaljujući svojim lobističkim aktivnostima u 2010. godini imala je opravdane razloge za slavlje. Kao najveći lobistički uspjeh pokazalo se zadržavanje vladinih namjera za kontroliranjem cijena u zakonu o zdravstvu. PhRMA je također odnijela pobjedu i po pitanju područja genetike.
  • Boeing je u 2010. godini uspio uvjeriti Ministarstvo obrane u potpisivanje višegodišnjeg ugovora koji uključuje proizvodnju F 18E/F lovaca za mornaričke i kopnene postrojbe. Ugovor s Boeingom trebao bi uključivati proizvodnju 124 letjelice, što znači zadržavanje kompanije u konkurenciji proizvođača vojnih letjelica.
  • Nacionalna retail federacija postigla je uspjeh u zadržavanju niskih troškova isplate malih retailera bankama i kreditnim udrugama, unatoč snažnim lobističkim aktivnostima banaka koje su upozoravala na potencijalne posljedice koje bi to imalo na industriju.

 

Bruno Jelić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress