Skopje, 17. prosinca 2012. – Makedonski centar za lobiranje održao je tri zasebna treninga o lobiranju i javnom zagovaranju članovima Udruge sudaca, Udruge sudske administracije i Makedonskog udruženja mladih pravnika.

Trening je bio u okviru programa izgradnje kapaciteta i održivosti profesionalnih asocijacija i udruga građana koje podržava USAID, a provodi makedonska udruga “Mesacons” iz Skopja.

-Lobiranje u Makedoniji postaje pravi izazov za izučavanja jer kao kreativna moć pomaže mnogim akterima u javnim politikama da budu efikasniji i efektivniji. Interes za poznavanje i primjenjivanje metoda i tehnika lobiranja je sve veći, i to doprinosi da proces bude transparentniji i da se legalno provodi kroz institucije. Treninzima o lobiranju omogućilo se da navedene udruge lakše prepoznaju lobiranja u praksi, ali i da ga primjenjuju na svom radnom mjestu u funkciji poboljšanja radnih uvjeta ili osiguravanja financijske potpore za rad udruga, kaže dr. Marjan Tanuševski, koji je proveo treninge o lobiranju.

Za udruge sudaca, sudske administracije i makedonskog udruženja mladih pravnika od posebnog značaja bile su studije slučaja o lobiranju, Zakon o lobiranju u Makedoniji te iskustva o lobiranju udruga u USA i EU, istraživanja i komparativne analize iz zemalja jugoistočne Europe.

-Sudionici su zaključili da je bolje učiti o lobiranju kad je ono zakonom regulirano i da se na taj način lakše vrši izbor strategije za lobiranje koja je neizbježna za svaki reformski proces s kojim se suočava sudstvo i sudska administracija u Makedoniji, ističe Tanuševski.

Makedonski centar za lobiranje nedavno se uspješno prezentirao i na Europskom pravno političkom Forumu u Beogradu čiji fokus je bio lobiranje kao mjera za povećanje transparentnosti i borba protiv korupcije.

 

Izvor i fotografije: MCL-Bitola

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress