Novi Trumpovi službenici rade na prijedlozima koji će vjerojatno poboljšali status njihovih bivših agencija.

Iako je u kampanji najavljivao kako će “osušiti močvaru” u Washingtonu, predsjednik Donald Trump i dalje zapošljava bivše lobiste i konzultante.

Predsjednik je olabavio pravila etike tako što je ukinuo članak koji lobiste spriječava da se  zaposle u agencijama u kojima su lobirali zadnje dvije godine. Iako Trump zahtijeva od bivših lobista da se ne bave poslovima vezanim uz  klijente iz agencije, čini se kako se to pravilo često zaobilazi.

The New York Times i ProPublica  istaknuli su neka posebno zabrinjujavajuća zaposlenja u izvršnoj vlasti. Tu spadaju Michael Catanzaro, savjetnik za energetiku u Bijeloj kući i bivši lobist u naftnoj industriji i Geoff Burr, bivši lobist u građevinskoj industriji koji sada radi u Ministarstvu rada.

Lobisti se mogu “de-registrirati u ponedjeljak i već u utorak biti u Trumpovoj administraciji” navodi Craig Holman iz nevladine udruge Public Citizen. Istom brzinom bi se mogli vratiti u privatni sektor.

Prošli tjedan Bloomberg je otkrio  da će se Marcus Peacock, inaće dobar prijatelj Trumpa koji je kratko radio u uredu za upravljanje i proračun, pridružiti lobističkoj organizaciji Business Roundtable. Peacock se tako vraća na svoju poziciju nakon samo 6 mjeseci iako je obećao da neće lobirati na bivšem radnom mjestu sljedećih 5 godina od preuzimanja dužnosti u administraciji, navodi Bloomberg.

Trump je možda izdao i više riješenja za dužnosnike kojima se oprašta prekršaj etičkih načela, no to je teško ustvrditi jer su odobrena riješenja općenito čuvana u tajnosti, izvještava Times. Predsjednik također ne daje imena posjetitelja Bijele Kuće javnosti stoga je teško pratiti sastanke korporativnih predstavnika sa saveznim dužnosnicima dok stvaraju nove politike.

Bijela Kuća  je izjavila Timesu da “vrlo ozbiljno provodi etička načela i da se pridržava saveznog zakona o sukobu interesa”, te da se općenito pridržava svih zakona.

Izvor: Huffingtonpost.com

 

 

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress