Implementirajući ono što su pojedini mediji nazvali “čvrstom zabranom lobiranja“, Donald Trump otpustio je nekolicinu registriranih lobista iz svog tranzicijskog tima pretprošli tjedan – samo da bi ih u prošli ponedjeljak zamijenio dužnosnicima uključenima u lobiranje za iste industrije.

Proklamirani etički standardi Trumpovog tranzicijskog tima nalažu dužnosnicima da se odregistriraju kao lobisti i pristanu na zabranu lobiranja od 5 godina, ali pravila ne isključuju dužnosnike koji su nedavno radili u lobističkoj industriji ili one koji trenutno rade u lobističkoj industriji, ali nisu registrirani kao lobisti.

Nova pravila potaknula su odlazak trojice Trumpovih tranzicijskih dužnosnika u petak: riječ je o registriranim lobistima Michaelu Torreyju, Michaelu Catanzarou i Mikeu McKenna.

Torrey je bio zadužen za primopredaju dužnosti u Ministarstvu poljoprivrede koje rukovodi federalnim programom za školske obroke i ostalim programima poput SNAP-a (Program dodatne pomoći za ishranu, tzv. bonovi za hranu), no istovremeno je surađivao s nizom klijenata iz industrije brze hrane, uključujući American Beverage Association, koja predstavlja tvrtke poput PepsiCo, Coca-Cole i Dean Foods.

Torreyjeva zamjena Joel Leftwich, predstavljen prošli ponedjeljak, još prošle godine radio je kao lobist za PepsiCo koji se ne bavi samo proizvodnjom bezalkoholnih pića, nego je i osnivač brendova poput Cheetosa, Doritosa i Frito-Laya. Leftwich je, dakle, prethodno pomogao svojoj kompaniji sniziti prehrambene standarde agencije u čijem će oblikovanju sada sudjelovati.

Leftwich je prema dostupnim informacijama u PepsiCo na poziciji višeg lobista zaradio 354.041$, ali je napustio svoju lobističku poziciju 2015. godine, što ga kvalificira za mjesto u Trumpovom tranzicijskom timu ove godine.

Michael Catanzaro, koji je postavljen da nadgleda tranziciju u Ministarstvu energetike, registrirani je lobist giganta fosilnih goriva Koch Industries.

Catanzarova smjena u petak utrla je put Thomasu Pyleu kao njegovoj zamjeni.

Pyle je trenutni predsjednik Instituta za energetska istraživanja, think tanka čiji je osnivač Charles Koch, izvršni direktor Koch Industriesa i financiranog od strane neprofitnih organizacija poduprtih s Kochove strane. Institut daje snažnu podršku daljnjim bušenjima i iskopavanjima fosilnih goriva te redovito kritizira pozive znastvenika koji se bave klimatskim promjena na kontrolu onečišćenja. Prije pridruživanja Institutu, Pyle je radio kao registrirani lobist za Koch Industries te na lobističkoj poziciji Direktora za federalne poslove Koch Industriesa od 2001. do 2005. godine.

Trumpova tranzicijska pravila i poduzeti potezi daju naznake da će ostali dužnosnici s značajnim profesionalnim sukobima interesa nastaviti s preuzetim dužnostima u Trumpovoj tranziciji.

Neki od njih možda će se jednostavno odregistrirati i nastaviti sa svojim lobističkim karijerama,fenomen koji je uzeo zamaha još od odluke Baracka Obame da nametne zabranu lobista u vlastitoj administraciji.

Kao nedavni primjer možemo uzeti tranzicijsku savjetnicu za energetska pitanja Rebeccu Rosen, ujedno i lobisticu Devon Energyja, kompanije uključene u hidrauličko frakturiranje (tzv. fracking) nafte i plina. E&E News izvijestili su da se Rosen pretprošlog tjedna odregistrirala kao lobist, sugerirajući da “planira nastaviti rad u tranzicijskom timu”. Također je moguće da će i nastaviti s radom u Devonovom timu za vladine poslove koji se bavi lobiranjem.

Za one interesne zastupnike koji se nikada nisu ni registrirali, Trumpova etička pravila su bespredmetna.

Bivši dužnosnik u Bushevoj administraciji Mike Dougherty asistira Trumpovom tranzicijskom timu vezano uz poslove Ministarstva za domovinsku sigurnost. Dougherty je također trenutni predsjednik Secure Identity & Biometric Association, trgovačke grupe koja lobira u ime privatnih dobavljača opreme koja se koristi za sigurnosne preglede na aerodromima, graničnim prijelazima i ostalim mjestima od sigurnosne važnosti. Navedeno udruženje hvali se na svojoj web stranici vlastitim utjecajem na agencije i kongresne poslove, ali Dougherty nije registrirani lobist, što ga čini savršeno prihvatljivim za poziciju u Trumpovom tranzicijskom timu.

Izvor: TheIntercept

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress