Jedna udruga potrošača poslala je tužbu Kongresu optužujući prijatelja predsjednika Trumpa milijardera Carl-a Icahn-a za kršenje lobističkih pravila jer je u Bijeloj Kući pokušao pogurati izmjenu federalnog zakona o regulaciji etanola.

Public Citizen tvrdi da Icahn i njegove tvrtke Icahn Enterprises i CVR ( tvrtka za rafiniranje nafte) nisu registrirani kao lobisti, ali svejedno lobiraju u Bijeloj kući za promjenu EPA-inih ( United States Enviromental Protection Agency) desetljećima starim pravilima za etanol – potez koji bi spasio Icahnovu kompaniju stotine milijuna dolara.

Trump je imenovao Icahna, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na gotovo 22 milijarde $, na funkciju specijalnog savjetnika u Bijeloj Kući, ali je rekao da on “neće raditi kao federalni zaposlenik ili zaposlenik vlade, te da neće imati specifične dužnosti.”

Icahn agresivno zagovara promjene u reguliranju etanola koji je reguliran pod EPA-inim programom o standarndim obnovljivim gorivima. Prema tužbi Public Citizena, on je podnio zahtjev Bijeloj kući 27. veljače da se  ukine navedeni program te da regulacija bude na korist velikim trgovcima goriva. Renewable fuel standard (RFS) program, koji je izrađen od strane Kongresa, daje EPA-i (Agencija za zaštitu okoliša) ovlasti za provođenje nacionalnog programa  biogoriva.

U pismu tajniku Senata i voditeljici zapisnika u Zastupničkom Domu , Public Citizen poziva da se ispita jesu li Icahn i njegova tvrtka CVR  lobirali u Bijeloj kući za navedene promjene u programu. Tužba također navodi Icahno-vu ulogu u zapošljavanju službenika u EPA –i Scotta Pruitta, te ton pisma kojeg su poslali Icahn i njegovi kolege iz Valero Energy-a (tvrtka za rafiniranje nafte) Bijeloj kući koji bi trebao rezultirati dopisom koji će uputiti EPA-u da promjeni zakon.

„Sve se ovo dogodilo bez zabilježenih lobističkih aktivnosti (prema zakonu o lobiranju) od strane gospodina Icahn-a, Icahn Enterprisesa ili CVR energy-a“, tužba navodi. Mala je vjerojatnost da je do navedenih aktivnosti došlo bez uplitanja određene osobe ili nekog entiteta koji su nužni prijaviti svaku vrstu lobiranja prema Lobbying Disclosure Act-u.

Ovo pismo predstavlja još jednu kontroverzu koje se zadnje vrijeme povezuju s  Trumpom i imućnim članovima njegovog kabineta koji imaju veliki broj poslovnih udjela u svakoj industriji.

Izvor: Politico.com

 

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress