WASHINGTON – Odluka predsjednika Trumpa da nametne tarife za uvoz čelika i aluminija izazvala je zabrinutost stranih država i tvrtki te njihovih američkih partnera, tražeći izuzeća i izuzeća koja bi mogla vrijediti milijarde dolara u trgovini.

Korporacije i strani lideri se oslanjaju na osobne odnose u borbi za sastanke s dužnosnicima Bijele kuće, angažiranju pravnike i lobiste, kako bi za njih kreirali poruke koje bi uvjerile javnost na važnost slobodne trgovine.

U četvrtak poslijepodne, glavni rukovoditelji nafte i plina napustili su sastanak odbora američkog Petroleum Institutea u hotelu Trump International u Washingtonu i krenuli prema Bijeloj kući kako bi osobno lobirali kod predsjednika Trumpa, rekavši mu da njegova čekanja mogu povećati troškove cjevovoda i projekte ekstrakcije širom zemlje i raspravlja o mogućim izuzećima.

Tri dana ranije, američka udruga soje, čiji su članovi među najvećim izvoznicima Sjedinjenih Država, zatražila je sastanak s gospodinom Trumpom. Nakon što nisu čuli ništa, poslali su 120 poljoprivrednika i zaposlenika udruga kako bi se susreli s zakonodavcima iz poljoprivrednih država, tvrdeći kako bi tarife mogle izazvati odmazdu i povrijediti američku poljoprivredu.

Skandal je započeo kada je gospodin Trump preuzeo potencijal za izuzeća, rekavši kako će Kanada i Meksiko biti oslobođeni 25 posto tarifa na čelik i 10 posto tarifa za aluminij, jer zemlje ponovno pregovaraju o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini. Također je pozitivno govorio o Australiji kao savezniku i trgovinskom partneru te je rekao da bi i ostale države s bliskim odnosima s Sjedinjenim Državama bile izuzete.

“Krajnje je vrijeme za trgovinu te uključene lobiste i konzultante”, rekao je Chip Roh, bivši partner Weil, Gotshal & Manges. Odvjetnici i lobisti zaposleni su na obje strane, zaui za i protiv oslobođenja, rekao je, dodajući: “To stvara plodno polje”.

No, Trumpova administracija još nije trebala razjasniti što će točno osposobiti trgovinske partnere za izuzeće, osim neodređenog upućivanja na zaštitu nacionalne sigurnosti i smanjenja trgovinskog deficita. To je dovelo do kaotičnog i uznemirujućeg razdoblja, budući da tvrtke i države nastoje najbolje zadovoljiti nejasne specifikacije, a sat i dalje označava tarife koje se očekuju da će stupiti na snagu sljedećeg petka, ukidajući vrijedne ugovore i stavljajući globalne opskrbne lance u rizik.

Robert Lighthizer, glavni trgovinski pregovarač vlade, tereti se da pomaže odlučiti koje će zemlje biti isključene, a Wilbur Ross, tajnik trgovine, zadužen je za paralelni postupak za izuzeće uvoza određenih proizvoda koji nisu široko dostupni u Sjedinjene Države. Odjel trgovine razvio je svoje postupke za takva izuzeća, ali ih još nije javno objavio. Oni će biti izdani u nedjelju, rekao je glasnogovornik.

Povjerenica Europske unije za trgovinu Cecilia Malmstrom, koja je u srijedu priopćila Europskom parlamentu kako je tijekom vikenda u Bruxellesu napustila sastanak s gospodinom Lighthizerom, bez “dovoljne jasnoće” o tome kako zemlje osiguravaju izuzeća.

U međuvremenu, trgovinski odvjetnici i lobisti u Washingtonu počeli su pružati pomoć u osiguranju izuzeća i izuzeća za strane zemlje, tvrtke i njihove američke partnere. Lobisti su rekli da namjeravaju tražiti potporu izabranih dužnosnika u poticanju izuzeća.

Senatorica Lisa Murkowski, republikanka iz Aljaska, već je pomogla iznijeti slučaj za veliki projekt cjevovoda u njezinoj državi, predviđajući da tarife mogu dodati 500 milijuna dolara na trošak 43 milijarde dolara izvoznog terminala prirodnog plina koji njezina država gradi s Kinom.

Američki naftni institut poslao je 12 vrhunskih rukovoditelja iz energetskih tvrtki, uključujući BP America, Exxon Mobil, Phillips 66 i Shell kako bi lobirali kod gospodina Trumpa i potpredsjednika Mikea Pencea. Skupljena grupa objasnila je da je slobodna trgovina bila blagodat za industriju i naglasila važnost čelika za svoje operacije, navodi se u priopćenju.

Gospodin Trump zauzvrat je rekao rukovoditeljima da njegova administracija želi osigurati da tarife nisu povrijedile industriju, izvijestila je osoba na sastanku.

Trgovinska grupa objavila je u četvrtak izjavu da su njezini rukovoditelji “istaknuli niz prioritetnih pitanja industrije, uključujući važnost trgovinskih politika koje prepoznaju integriranu prirodu sjevernoameričkih i svjetskih tržišta”.

Posljednjih dana Hogan Lovells i Covington & Burling – tvrtke specijalizirane za međunarodni trgovinski zakon i lobiranje – objavile su dopise kojima se naglašava njihova sposobnost da pomognu klijentima da dobiju izuzeća i ispuštaju savjete o tome kako bi to mogli učiniti.

Hogan Lovells napomenuo je kako postojeći ugovori za uvoz čelika ili aluminija mogu potencijalno primiti izuzeće. Jedna tvrtka čiji troškovi mogu porasti zbog tarifa, Kinder Morgan, proizvođač plinovoda sa sjedištem u Houstonu, nedavno je pisao Hoganu Lovellsu kako bi lobirao na utjecaj “nametanja čeličnih tarifa na izgradnju cjevovoda”, prema kongresnom podnesku objavljenom prošlog tjedna.

CGCN Group, lobistička tvrtka, preporučuje tvrtkama da istaknu prednosti globalne trgovine javnosti koja je izrasla skeptično, prema anketi.

“Zagovornici slobodne trgovine trebaju prilagoditi svoje argumente onima Amerikancima koji su gledali kako se tvornice zatvaraju, a plaće stagniraju”, navodi se u dopisu koju je CGCN poslao prošli tjedan klijentima i potencijalnim klijentima. Predložio je da tvrtke koje traže oslobođenje odstupaju od upozorenja o padu cijena dionica ili potencijalnih otpuštanja, a umjesto toga tvrde da “što više novca troše na čelik i aluminij, to manje moraju zaposliti radnike ili im povećati plaće”.

Daniel Porter, glavni trgovinski odvjetnik za japansku željeznu i čeličnu federaciju, izjavio je da savjetuje svoje klijente kako bi proces izuzeća mogao izgledati sličan prethodnim tarifnim postupcima, što je omogućilo tvrtkama da podnesu izuzeća, a potom su svojim američkim konkurentima pružile priliku da prigovore bilo koji od tih zahtjeva.

Međutim, s postojećim tarifama za čelik i aluminija, vjerojatno će postojati jedna značajna promjena: samo tvrtke sa sjedištem u Sjedinjenim Državama moći će se prijaviti za izuzeća. To znači da proizvođači čelika u Japanu i Europi trebaju dobiti svoje američke kupce da predaju zahtjev u njihovo ime.

Tvrtke poput Kalifornije Steel Industries, koja proizvodi ravni valjani čelik i željeznica Union Pacific, izjavili su da ovise o inozemnom čeliku i podupiru veće cijene ako ne mogu osigurati izuzeća.

Lance M. Fritz, glavni izvršni direktor Union Pacifica, izjavio je da su željezničke pruge najeftinijii trgovačkii putevi izrađeni od čelika Nippon Steel of Japan, što je teže i izdržljivije od proizvoda dostupnih u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako Japan ne osigura izuzeće, rekao je Fritz, Union Pacific je planirao podnijeti zahtjev za isključivanje proizvoda.

Inozemni proizvođači metala također su zabrinuti da će američki mlinovi agresivno gurati protiv tih isključenja, odbijajući proizvode koje američke tvrtke kupuju.

U utorak su predsjednici četiriju trgovačkih udruženja – Američka udruga za piće, Institut za pivo, Udruga proizvođača pivovara i Institut Can Manufacturers – poslao pismo g. Rossu tražeći dodatna pojašnjenja o vremenu i postupku za izuzeća. Oni su tvrdili da bi kašnjenje nesumnjivo povećalo troškove proizvođača i moglo bi dovesti do neželjenih posljedica.

Zasebno pismo koje je stiglo u četvrtak iz Saveza za američku proizvodnju, koji je podržavao tarife, pozvao je g. Rossa i gospodina Lighthizera da ih ne potkopavaju izdavanjem izuzetaka iz zemalja i isključivanja proizvoda koji su bili preširoki. Grupa je rekla da su novi čelični poslovi u Granit Cityju, I Lorain, Ohio, već objavljeni kao odgovor na tarife i da prevelika široka izuzeća mogu potkopati taj napredak.

Vanjske vlade također traže načine kako izbjeći pogoršanje tarifa, uključujući i da vrhunski dužnosnici osobno govore g. Trumpu.

Ujedinjeni Arapski Emirati vrhunski su izvoznik aluminija u Sjedinjene Države. Gospodin Sebright izjavio je kako očekuje da će princ Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, vladar Emirata, posjetiti Sjedinjene Države u narednim tjednima, te da će aluminij biti tema razgovora.

“Oni će raditi s administracijom predsjednika Trumpa no to, neće biti odmazda”, rekao je gospodin Sebright.

Australija je tražila prividno oslobođenje od tarifa gospodina Trumpa, kako je australski vladin dužnosnik izjavio u ponedjeljak, postignut je rezultat “visokog stupnja i kontinuiranog zastupanja” nekih od njegovih najviših dužnosnika. Predstavnici zemlje bili su Greg Norman, pro golfer i prijatelj predsjednika koji je potpisao pismo kojim mu je rekao da tarife mogu negativno utjecati na odnos između Sjedinjenih Država i Australije.

Druge vlade namjeravaju učiniti manje lobiranja.

David O’Sullivan, veleposlanik Europske unije u Sjedinjenim Državama, izjavio je da je blok “sretan da može objasnit zašto europski izvoz nije problem”, dodao je. “Ali nismo otvoreni ni spremni na poveznice s nepovezanim pitanjima „.

U petak je Europska unija objavila popis od 10 stranica američkih proizvoda koji bi bili ciljevi za odmazdu ako prođu tarife i aluminija, uključujući maslac od kikirikija, žitarice, motocikle i čelik.

Izvor: https://www.nytimes.com/2018/03/16/us/politics/trump-tariffs-lobbying.html?rref=collection%252Ftimestopic%252FLobbying+and+Lobbyists

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress