Bitola – 11. veljače 2014. – Makedonsko znanstveno društvo i fundacija Preda u Bitoli održali su Regionalnu konferenciju posvećenu lobiranju organizacija civilnog društva u lokalnoj upravi i time završili projekt “Lobiranje i učešće organizacija civilnog društva u procesu donošenja javnih politika u pelagonijskoj regiji” koji su proveli stručnjaci Makedonskog centra za lobiranje.

Projekt je financirala Delegacija Europske Unije u Republici Makedoniji u okviru europskog instrumenta demokracija i ljudska prava – EIDHR, a tokom 14 mjeseci uključeno je i educirano preko 100 predstavnika organizacija civilnog društva te 152 općinskih savjetnika/ce koji su bili upoznati s metodama lobiranja, zakonom o lobiranju u zemlji i inozemstvu te važnosti upotrebe lobiranja kao demokratskog instrumenta u procesima donošenja kvalitetnih javnih politika.

“Uvjerena sam da ispravnim lobiranjem utemeljenom na znanju možemo podići izgradnju dijaloga na veću razinu. Dajemo veliku potporu civilnom sektoru i uključujemo ga u kreiranju lokalnih politika, a nakon ovoj projekta vjerujemo da će efekti biti jos bolji”, rekla je predsjednica Savjeta Općina Bitola, prof. dr. sc. Silvana Angelevska.

Predsjednik Makedonskog znastvenog društva prof. dr. sc. Igor Nedelkovski je naglasio da se realizacija projekta odvijala s potporom struke i to je osiguralo dopunsku vrijednost projekta. “Lobiranje je struka, i za primjenu lobističkih vještina potrebna su specifična znanja”, naveo je Nedelkovski.

Treninge o lobiranju i regulative o transparentnom lobiranju proveo je Makedonski centar za lobiranje pod vodstvom doc. dr. sc. Marjana Tanuševskog, koji je ujedno i autor Priručnika za transparentno lobiranje organizacija civilnog društva. U okviru projekta izrađena je posebna web stranica www.lobiranje.mk kao i video spot kojim se teži povećanju svjesti za transparentno lobiranje i značaj sudjelovanja organizacija civilnog društva u razvoju lokalnih politika.

 

Priručnik za transparentno lobiranje

 

Autor: HDL
Foto: MCL

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress