Bruxelles, 1. listopad 2013. – Osnivači portala EurActiv, Chrisophe Leclercq i Frederic Simon razgovarali su s predsjednikom udruge European Public Affairs Consultancies’ Association (EPACA), Karlom Isakssonom. U nastavku članka prenosimo najvažnije dijelove intervjua.

Na pitanje o snagama i slabostima registra transparentnosti, Isaksson ističe da je jedan od najvećih uspjeha njegov opseg koji pokriva sve vrste dionika, interesnih skupina i lobija. Oko 6000 organizacija trenutno se nalazi u registru, a oko njih 400 su konzultantske tvrtke.

Neke od mana koje je naveo Issakson su nedovoljno inzistiranje komisije na registraciju organizacija. “Komisija bi mogla osigurati veća prava registriranim organizacijama, mogla bi ne-registriranim lobistima zabraniti da govore na događajima Komisije i često podsjećati ljude na registraciju”, kaže Isaksson.

Druga mana je što ured registra nema dovoljno resursa. Potrebno je više resursa kako bi se konstantno provjeravale činjenice, odnosno, nadziralo i upravljalo registrom. Issakson također smatra da bi upute za registraciju trebale biti jasnije.

Transparentnost je s druge strane, kaže Isaksson, oduvijek bila nužna za rad s institucijama, registar je to samo potvrdio.

“Danas nove organizacije nisu skeptične oko registracije jer su shvatile da je to način na koji se ovdje radi. Nisam se još susreo s kompanijom koja bi odbila naš zahtjev za registraciju.”

Isaksson također smatra da će se odvjetnički uredi, budući da nude konzultantske usluge, u budućnosti češće registrirati. Oni traže da se uvedu povlastice o tajnosti podataka koje bi se koristile u pravnim slučajevima, ali ne u slučajevima kao što je lobiranje.

Osvrnuo se i na pitanje odvojenih registara u državama EU, kako bi se organizacije registrirale i na nacionalnoj razini. Navodi da PA organizacije u Bruxellesu ulažu puno u rad na razini država članica, na legislativi i implementaciji tih legislativa. No kada bi postojalo 28 registara stvari bi se zakomplicirale.

Na pitanje o stvaranju koalicija između određenih kompanija odgovorio je kako svaka kompanija na to ima pravo ako je ta koalicija transparentna.

Za kraj, Isaksson navodi kako u Bruxellesu nema lobiranja iz sjene, te da je u 15 godina poslovanja siguran kako ne pobjeđuju one kampanje koje su najskuplje, već one koje raspolažu s najboljim činjenicama. Lobiranje je, kaže, veoma tehničko, a ne političko.

 

Priredio: Andrija Višić

Izvor: EurActiv

Foto: Kreab&GavinAnderson

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress