Skopje, 8. studenog 2010. – Makedonska Državna komisija za sprječavanje korupcije u suradnji s TAIEX instrumentom Europske komisije, održala je radionicu o implementaciji regulative o lobiranju na iskustvima Poljske, Litve i Makedonije.

Sudionike radionice pozdravio je Iljmi Selami, predsjednik Državne komisije za sprječavanje korupcije u Makedoniji, koja je zadužena za nadgledanje i nadzor registriranih lobista profesionalaca i provođenje zakona o lobiranju.

Na radionici u Skopju, Juliusz Szymczak Galkowski, savjetnik u Ministarstvu unutarnjih poslova i administracije (Councilor of the Minister of Interior and Administration) u Poljskoj govorio je o poljskim iskustvima regulacije lobiranja i ciljevima te regulative koja uključuje sprječavanje kaznenih djela i protekcionizma. Galkowski je kao uspješan primjer naveo ulogu Biltena za javne informacije kojim se omogućuje lakše i transparentnije lobiranje u Poljskoj.

Aleksandra Jackowska iz poljskog Instituta javnih poslova (Institute of Public Affairs, Poland) je prenijela svoja iskustva i istraživanja o lobiranju u lokalnoj upravi te je napravila komparaciju sa sličnim istraživanjem mr.sc. Marjana Tanuševskog provedenim u Makedoniji.

U Skopju je govorio i Remigijus Rekerta, predsjednik Etičke komisije u Litvi (Chairman, chief official Ethics commission, Lithuania) koji je najavio promjene zakona o lobiranju u njihovoj zemlji zbog neodrživosti aktualnog zakona.

Litva je usvojila zakon o lobiranju 2000. godine, a do sada su registrirana 23 lobista, najveći broj mlađih ljudi. U Poljskoj je u razdoblju od 2006. – 2010. godine registrirano 180 lobista profesionalaca, dok je u Makedoniji za sada registriran samo jedan, iako je zakon donesen 2008 godine.

Iz Makedonskog centra za lobiranje su najavili da ce pokušati povećati broj lobista profesionalaca jer je u Bitoli započela obuka za lobiste koju pohađaju predstavnici poslovnog sektora, nevladinih organizacija te studenti bitolskog sveučilišta. Obuka će omogućiti polaznicima da saznaju više o kanalima za lobiranje u lokalnoj upravi, kanalima utjecaja u EU i Bruxellesu gdje je Makedonija nedavno otvorila ured za lobiranje i time se pridružila Zagrebu, Sarajevu i Sofiji, koji su ranije otvorile slične urede. Glavni predavač je gospođa mr.sc. Patrice Koerper iz SAD-a koja ujedno je i urednik engleskog izdanja knjige “Lobbying in Local Government”, autora Marjana Tanuševskog.

Makedonski centar za lobiranje

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress