London, 10. ožujka 2011. – UK Public Affairs Council (UKPAC), 1. ožujka u britanskom Parlamentu predstavio je jedinstveni Registar lobista u koji je upisano 110 lobističkih firmi, 1.613 lobista i 2.324 lobističkih klijenata, donosi Public Affairs News.

Na predstavljanju Registra lobista okupilo se više od 70 direktora vodećih lobističkih tvrtku u Velikoj Britaniji koji su izrazili zadovoljstvo objedinjavanjem triju različitih registara: Association of Proffesional Political Consultants(APPC)Public Relations Consultants Association (PRCA) i CIPR Government Affairs Group u jedinstveni registar UKPAC-a koji je od sada dostupan na www.publicaffairscouncil.org.uk .

UKPAC (UK Public Affairs Council) nastao je kao rezultat istrage o lobističkoj industriji u Velikoj Britaniji koju je proveo Odbor za javnu administraciju (PASC). U dvanaestom mjesecu 2008. godine PASC je javnosti predstavio svoj višemjesečni rad u obliku izvješća pod nazivom “Lobbying: Access and influence in White Hall”, unutar kojega je iznio preporuku i prijedlog za osnivanjem javnog lobističkog registra.

Kao posljedica PASC-ova izvješća, vodeća lobistička udruženja Velike Britanije u srpnju 2010. godine osnivaju UKPAC s te definiraju sljedeće ciljeve:

  • popisivanje i nadziranje svih organizacija i pojedinaca koji pružaju lobističke usluge, ali i onih u čije se ime i za čije se interese lobira;
  • zaprimanje i provođenje adekvatnih sankcija na žalbe zaprimljene po pitanju kršenja definiranog načina rada svih članova registra;
  • Nadzor lobističke prakse i uspostavljanje zajedničkog Kodeksa ponašanja za lobiste;
  • Promoviranje visokih etičkih standarda generalno, s naglaskom na lobističku industriju.

Odmah po predstavljanju, UKPAC Registar našao se na udaru žestokih kritika pojedinih nevladinih organizacija i članova Parlamenta koji smatraju kako Registar daje malo novih informacija budući da ne sadrži financijske podatke te pitanja za koja se lobira, a u njega se mogu upisati isključivo članovi UKPAC-a što ga čini nepotpunim i manjkavim.

Paul Flynn, zastupnik britanskog Parlamenta usporedio je UKPAC Registar s telefonskim imenikom, koji osim kontakt podataka lobističkih tvrtki i njihovih klijenata ne donosi ništa novo i revolucionarno te naglašava da je nužno uvođenje obveznog registra lobista.

Elizabeth France, predsjednica UKPAC-a na izrečene kritike odgovara:“Pokretanje Registra prvi je korak na našem putu ka regulaciji lobiranja i svaki početak uvijek je izazovan. Postoje ljudi koji nikada neće biti zadovoljni postignutim, ali sada smo postavili platformu koju ćemo nastaviti razvijati, a pritom su konstruktivni komentari dobrodošli”, dodaje France.

 

Autori: Ivan Vuković i Bruno Jelić

Fotografija: stock.XCHANG

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress