Zagreb, 15. svibnja 2014. – Hrvatsko društvo lobista u suradnji s Transparency International Hrvatska (TIH), Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) i Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću (HUOJ) organiziralo je godišnju konferenciju pod nazivom „Transparentnost lobiranja“ u Europskom domu u Zagrebu.

Konferencija je privukla osobe iz javnog i privatnog sektora koje se povremeno ili profesionalno bave lobiranjem, kao i one koje se lobiranjem namjeravaju baviti u budućnosti.

Na prvom okruglom stolu pod nazivom „Europske perspektive lobiranja“ sudionici su objasnili kako je zakon o lobiranju nužan za danji razvoj ove profesije. Lobistički stručnjak, Christian D. de Fouloy iz Bruxellesa naveo je kako akreditiranje lobista za razliku od registracije predstavlja opciju legitimnog razvoja profesije.

Mihael Cigler iz Slovenskog društva lobista navodi kako zakon o lobiranju mora biti primjenjiv, a ne samo donesen reakcijski na određeni slučaj. Daniel Mondekar, predsjednik Saborskog odbora za europske poslove objasnio je kako bi edukaciju o lobiranju u Europskoj uniji trebalo uvesti na fakultetske programe Hrvatskih fakulteta.

Drugi okrugli stol pod nazivom „Primjeri transparentnog lobiranja u praksi“ omogućio je uvid u neke od najuspješnijih lobističkih operacija. Bivši ministar vanjskih poslova Vlade RH dr.sc. Mate Granić objasnio je važnost državnog lobiranja dok su predstavnici Američke trgovinske komore u Hrvatskoj i Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, Andrea Doko Jelušić i dr.sc. Ante Babić pojasnili kako pristupaju potencijalnim investitorima u hrvatsko gospodarstvo. Profesor dr.sc. Marjan Tanuševski iz Makedonije objasnio je kako edukacija o lobiranju mora predstavljati kamen temeljac nastavka razvoja ove profesije.

 

Konferencija je bila veoma uspješna a program u fotografijama možete preuzeti ovdje.

Kompletnu galeriju fotografija možete pogledati na Flickr-u ovdje.

 

Priredio: Andrija Višić

Foto: HDL

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress