Skopje, 23. listopada 2011. – Skupština Republike Makedonije usvojila je izmjene Zakona o lobiranju, koji je na snazi od 2008. godine, s ciljem pojednostavljenja procedure registracije lobista.

Najnovijim izmjenama zakona uveden je princip “šutnja znači odobravanje“. Ovo načelo koristi se u slučajevima ako glavni tajnik Skupštine ne izda potvrdu o registraciji, preregistraciji ili brisanju iz Registra profesionalnih lobista, podnositelj zahtjeva ima pravo u roku od tri dana nakon isteka zakonskog roka dobiti pravomoćno rješenje na traženi zahtjev.

Budući da je prema Zakonu o lobiranju iz 2008. u Republici Makedoniji do sada registriran samo jedan profesionalni lobist, ovim dopunama želi se postići efikasnija procedura registracije te motivirati lobiste (fizičke i pravne osobe) na upis u Registar.

Zakon o lobiranju definira lobista kao fizičku ili pravnu osobu koja dobiva iskaznicu i registrirana je u javnom Registru. Registracija se obavlja jednom godišnje, a za provedbu Zakona o lobiranju nadležna je Državna komisija za sprečavanje korupcije.

Izvor: MCL

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress