Washington/Kairo, 3. travnja 2010. – Političke krize na sjeveru Afrike i Bliskom istoku koje u posljednje vrijeme pune stupce svjetskih medija, prema posljednjim podacima imale su ozbiljan utjecaj i na lobistički i PR industriju SAD-a, donosi The Hill.

Nastojeći se što bolje prilagoditi novonastalim bliskoistočnim situacijama čija se stabilnost svakodnevno preispituje, veliki broj lobističkih firmi s K Street-aotkazuje postojeće ugovore, sklapa nove te u tom pogledu nastoji čim prije stabilizirati vlastito poslovanje.

Sjevernoafrička i bliskoistočna kriza, počevši s onom u Egiptu, imale su ozbiljan utjecaj i na najsnažniji lobistički konzorcij u SAD-u, – PLM Grupu. “PLM trio” sačinjen od Livingston Grupe, Podesta Grupe i Moffet Grupe, koje su godinama lobirale za egipatske interese u SAD-u za vrijeme vladavine Hosnija Mubaraka danas se snažno zalažu za nastavljanje financijske pomoći Egiptu, neovisno o Mubarakovom odlasku s vlasti. Bivši republikanac i sadašnji čelnik Livingston Grupe, Bob Livingston, u tom je smjeru samo pet dana nakon Mubarakova pada uputio otvoreno pismo lobirajući protiv oduzimanja financijske pomoći Egiptu. Livingston je u pismo istaknuo kako sve nade za rađanje demokratskog poretka sada ovise o odnosu SAD-a prema egipatskom narodu, ali i egipatskoj vojsci koja je bila prvi čimbenik mirnog rješavanja nastalih problema. Upućenim pismom Bob Livingston prvenstveno se obraćao republikancu Ronu Paulu, čiji bi prijedlog ukoliko bude prihvaćen Egiptu trebao onemogućiti primanje 5.3 milijarde dolara iz “Foreign Military Financing” programa, od čega je gotovo 1.3 milijarde dolara namijenjeno potpomaganju egipatske vojske.

Čelnik Moffet Grupe, a ujedno i bivši republikanac Toby Moffet, istaknuo je kako će promjene na političkoj sceni u Egiptu prvenstveno utjecati na promjenu lobističkih strategija i ciljeva vezanih za tu zemlju. Lobiranje za novu egipatsku vlast fokus bi primarno trebalo usmjeriti na poticanje investicija od strane Export-Import banke SAD-a, Overseas Private Investment korporacije ali i Ministarstva trgovine.

Primjer PR firme Chlopak, Leonard Schletcher and Associates (CLS), i njihovog preuranjenog zaključivanja 45.000 dolara vrijednog ugovora s Uredom za informiranje egipatske Vlade, dokaz je u jednu ruku kako je egipatska kriza utjecala na poslovanje u toj industriji. Druge PR firme su nakon napada na prosvjednike koji su inicirani i podržani od Vlada Egipta ali i Tunisa, samoinicijativno odlučile prekinuti sve poslovne kontakte te raskinuti postojeće ugovore.

Dokaz da i revolucije mogu biti profitabilne pokazala je kompanija Qorvis Communications, koja je sklopila ugovor s Stanley Rowe-om, posebnim savjetnikom za Ezz Industries – egipatskog proizvođača čelika, s mjesečnim iznosom u visini 92.000 dolara. Iako je čelnik Ezz Industries-a, poznat kao blizak politički saveznik Hosniju Mubaraku, Matt Lauer, partner u Qorvis Communication-u izjavio je kako je njihov posao u odnosu na Ezz Industries informirati o trenutačnoj poziciji kompanije u Egiptu, kao i načinu funkcioniranja pravnog sustava u zemlji. Takve će aktivnosti zasigurno zahtijevati komunikaciju s Kongresom, Bijelom Kućom te medijima istaknuo je Lauer.

 

Autor: Bruno Jelić

Izvor: The Hill

Fotografija: stock.XCHANG

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress