London, 07. ožujka 2013. – Nakon što su Google i Facebook izrazili zabrinutost, prigovorima su se pridružile i Njemačka, Švedska te Belgija, prenosi Guardian. Naime, Google i Facebook su među poduzećima koja lobiraju za ublažavanje pravila EU o zaštiti podataka.

Velika Britanija je među devet zemalja koje lobiraju Bruxelles za ublažavanje predloženih pravila o zaštiti podataka –  potez je to koji će doći kao olakšanje američkim tehnološkim kompanijama, uključujući Google i Facebook koji su snažno zabrinuti za moguće učinke na njihovo poslovanje.

Američka vlada također je lobirala Europsku komisija kako ne bi očvrsnula pravila, tvrdeći da bi novi zakon posebno ometao američka poduzeća preko svojih predloženih strogih kazni za podatkovne povrede koje bi mogla biti i do 2% globalnog prometa.

Ured za informacije Velike Britanije (Information Commisioner Office) sugerira kako bi pojedine zemlje trebale dati više slobode u tumačenju zakon prema potrebi, koristeći pristup rizika. „Ako imate mesara čija obrada podataka utječe samo na 20 lokalnih ljudi, morate biti u mogućnosti tretirati kršenje zakona drugačije od tvrtke s privatnim zdravstvenim podacima“, rekao je glasnogovornik za ICO. Druge zemlje, uključujući Njemačku, Švedsku i Belgiju uputile su slične prigovore.

Komisija planira raspravu o novim pravilima u lipnju. Međutim, sve zajedno moglo bi potrajati godinama prije nego se pravila dovrše i provedu.

Cilj je Komisije stvoriti jedinstven set standarda o privatnosti za svih 27 zemalja EU te poravnati nacionalne varijacije koje su dovele do konfuzija. Također bi olakšati poduzećima čiji je primarni fokus obrada podataka za poslovanje.

FT navodi kako je dopis koji je izradilo irsko predsjedništvo koje zastupa zemlje EU priznalo da je „nekoliko zemalja članica izrazilo svoje neslaganje s razinom obvezujućeg broja predloženih obveza u nacrtu propisa.”

Jednu od najkontroverznijih ideja iznjela je Viviane Reding, povjerenica Komisije za pravosuđe predloživši „pravo na zaboravljenost.“ Tu je ideju predstavila još u siječnju 2012. godine predloživši da bi ljudi trebali biti u mogućnosti zahtijevati da se podaci o njima izbrišu iz baze podataka određenih poduzeća osim ako ne postoje legitimni razlozi za zadržavanje istih. Brisanje podataka ne bi se primjenilo na medicinske i policijske zapise.

Google je osobito lobirao snažno protiv te ideje na temelju toga kako bi im takav zakon poremetio baze podataka i stvorio rupu u nečemu što je povijesni zapis. Redingov tim tvrdi kako je to nužno iz razloga mogućnosti kontrole dostupnog sadržaja koji objavljuju tinejdžeri i mladi- jednog dana mogli bi zbog pojedinog sadržaja požaliti te ga htjeti maknuti, nema potrebe da to ostane zapisano i prati ih kroz život.

Izvor: Guaridan

Prijevod i prilagodba: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress