London, 12. svibnja 2013. – Neka od britanskih najvećih lobističkih poduzeća pozivaju ministre na postavljanje zakonskih kontrola na njihovu industriju nakon što Vlada nije uspjela uključiti planove za obavezni registar članova u Kraljičin govor, donosi independent.co.uk.

Prijedlozi za zakonski registar lobista izostavljeni su iz popisa planiranih novih zakona, unatoč zabrinutosti o “tajnom” utjecaju na Whitehall od strane poduzeća i posebnih interesnih skupina.

Borci za otvorene lobističke skupine sami su se žalili da je Vlada izgubila interes za regulaciju unatoč obećanju koalicijskog sporazuma za reguliranje lobista i upozorenje Davida Camerona da je lobiranje “sljedeći veliki skandal koji se čeka da se dogodi”. Lobističke skupine inzistiraju na univerzalnom registru.

Michael Burrell, predsjednik Udruge profesionalnih političkih savjetnika (APPC), koji podržava dobrovoljni registar, rekao je: “Mi smo sada u limbu bez jasnog smjera vožnje.” Tamasin Cave iz kampanje Spinwatch navodi kako se Vlada mora uhvatiti u koštac s “2 milijarde funti teškim poslovnim utjecajem industrije koji djeluje gotovo u cijelosti iza zatvorenih vrata.”

Glasnogovornik Vlade izjavio je: “Uvođenje zakonskog registra lobista je kompleksno pitanje i važno je dobro ga odraditi. Trenutačno smo na dobrom putu prema naprijed.”

 

Prijevod i prilagodba: Daria Arežina

Izvor:  The Independent

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress