London, 21. siječnja 2011. – Povodom novinarskog raskrinkavanja nedozvoljenih postmandatnih lobističkih aktivnosti, Standards and Privileges Committee (S&P), donio je odluku o ukidanju prava na pristup Britanskom parlamentu trima bivšim ministrima, prenosi Public Affairs News.

Novinarska akcija kojom su bivši britanski ministri; Geoff Hoon (ministar obrane), Stephen Byers (ministar transporta) i Richard Caborn (ministar sporta) javno prokazani, ponovno je uzburkala duhove vezane uz definiranje dopuštenih lobističkih aktivnosti u toj zemlji.

S&P Committee koji je proveo navedene sankcije, medijskim je istupom svojih predstavnika nedvosmisleno pokazao odlučnost u revidiranju postojećih i uvođenju novih pravila u lobističku praksu.

Očekivani S&P-ov izvještaj lobističkih aktivnosti kojim bi se nametnula veća doza transparentnosti u samu struku, svojom opsežnošću bi trebao odudarati od izvještaja provedenog 2008. godine od strane PASC-a (Public Administration Select Committee), koji je inicirao osnivanje UKPAC-a (UK Public Affairs Council), budući da bi mu fokus bio primarno usmjeren na istraživanje kako spriječiti sadašnje i bivše članove Parlamenta u korištenju insajderskih informacija.

Ono što prema S&P-ovom mišljenju stvara dodatni problem je nepostojanje definiranih mjera koje bi spriječile osobe proizašle iz Parlamenta od korištenja znanja kojem su kao parlamentarci bili izloženi, u lobističke svrhe.

Iz medijski dostupnih informacija daje se zaključiti kako S&P-ov izvještaj ne bi trebao uključivati niti eksponirati nikoga iz “Public Affairs” svijeta, te da se njegovo predstavljanje očekuje u prvoj polovici 2011. godine.

Ovakva nastojanja se pokazuju kao nastavak dvogodišnje PASC-ove istragečija je zadaća bila uvođenje lobističkog registra i snažnijeg kontroliranja tvz.“revolving doors” sustava, čija se nedovoljna primjena smatra prvotnim uzrokom ovakvih problema.

Bruno Jelić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress