London, 1. veljače 2012. – Britanska Vlada započela je javnu raspravu o pokretanju obveznog registra lobista, oslanjajući se na iskustva “Registra transparentnosti” uvedenog prošle godine u Bruxellesu, donosi Euractiv.

Ured premjera Camerona 20. siječnja pokrenuo je dugo očekivane javne konzultacije oko registra, opisujući inicijativu kao “važan korak prema transparentnijoj politici.” Mark Harper, konzervativni ministar zadužen za političke i ustavne reforme, pokrenuo je tromjesečne konzultacije, pozivajući sve zainteresirane da daju mišljenje o budućem funkcioniranju registra.

U konzultativnom procesu, koji će trajati do 13. travnja, žele se prikupiti mišljenja o pitanjima poput definicije lobista, tko se mora registrirati, koje informacije lobisti trebaju predočiti, uključuju li one imena tvrtki za koje lobiranju i kako bi se registar trebao financirati.

No, skupine koje se zalažu za veću transparentnost lobiranja, poput Alter-EU, upozoravaju da su objavljene mjere samo kozmetičke. One su optužile Vladu da i dalje žele zadržati tajnost kad je u pitanju otkrivanje interesa koji pokušavaju utjecati na formiranje vladinih politika.

Britanska inicijativa dolazi nakon godina rasprave u Bruxellesu oko jedinstvenog europskog registra, tvz. “Registra transparentnosti” koji je stupio na snagu 23. lipnja 2011.

 

Objavljivanje financijskih podataka

Kao i u Europi, jedno od ključnih pitanja o kojima se vodi rasprava je objavljivanje financijskih podataka.

EU registar zahtjeva od lobista da objave prihode u razredima od 50.000 eura. No, britanski nacrt predviđa prijavljivanje mnogo manjih iznosa, 6.000 eura odnosno 5.000 funti. Vlada je otvorena za raspravu te je pozvala zainteresirane strane da daju mišljenje hoće li navedeni prijedlog predstavljati preveliki teret za podnositelje izvještaja.

 

Izborno obećanje

Vladajuća koalicija u svom programu objavljenom u svibnju 2010. obvezala se zakonski regulirati lobiranje, a premijer Cameron u izbornoj kampanji naveo je kako “nije potrebno čekati sljedeći veliki skandal da bi se pristupilo regulaciji lobiranja.”

Upravo su skandali prisilili Vladu da ubrza donošenje lobističkog registra. Oni uključuju veliki broj susreta tadašnjeg ministra obrane Liam Fox-a s prijateljem i savjetnikom Adamom Werritty-jem (listopad 2011.), a predstavnik jedne od vodećih lobističkih tvrtki Bell Pottinger snimljen je kako se hvali svojim dobrim “vezama” u Westminister-u (prosinac 2011.).

Početak konzultacija više puta je tijekom 2011. odgođen uz obrazloženje kako će dokument biti objavljen za nekoliko tjedana.

 

Dobrovoljni registar

Trenutno u Velikoj Britaniji postoje dobrovoljni registri lobista, npr. onaj Udruženja profesionalnih političkih konzultanata (APPC) i Udruženja PR konzultanata (PRCA). Nastojanja tih organizacija i Ovlaštenog instituta za odnose s javnošću (CIPR) da spoje svoje registre u jedinstveni pod nadzorom novog tijela, Britanskog vijeća za javne poslove (UKPAC), naišao je na probleme. PRCA se u prosincu povukla iz projekta obrazloživši to neuspjehom u funkcioniranju zajedničkog registra.

 

Izvor: Euractiv

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress