Bruxelles, 14. prosinca 2009.- Velika većina irskih kompanija, među kojima i one najveće kao Ryanair, CRH i Kerry Group, svojevoljno su ostale izvan Registra lobista Europske komisije budući da je još uvijek taj registar dobrovolnog karaktera, prenosi Irish Times.

Navedeni list ističe kako se samo 18 organizacija sa sjedištem u Irskoj upisalo u Registar, a od tog broja tek je jedna koja se bavi lobističkom djelatnošću, točnije Hume Brophy. U svrhu procedure upisivanja u Registar lobista Europske komisije ta je firma morala otkriti svoje klijente, te postotne udjele svakog od klijenta u ukupnom prihodu koji na godišnjoj razini ulazi u razred između 850 i 900 tisuća eura. Zanimljivo je da i neprofitne organizacije troše određene sume novca na lobiranje. Tako je na primjer ECDL zaklada za kompjuterske vještine potrošila u 2008. godini do 500 tisuća eura na lobiranje.

Iako je jasno da Registar doprinosi transparentnosti, problem je u tome što se u Irskoj kao i ostaku Europske Unije tek manji broj organizacija upisao. Po riječima Oliviera Hoedemana iz nevladine udruge koja se bavi pitanjima transparentnosti u EU, Corporate Europe Observatory, Registar zbog dobrovoljnog karaktera ne funkcionira i trebalo bi ga nametnuti.
S tim se slaže i zasutpnik u Europskom parlamentu, gospodin Joe Higgins, koji i kritizira veliki utjecaj jakih kompanija kao što je Ryanair na EU razini te navodi primjer člana Europske komisije kojemu je ta tvrtka davala besplatne letove unutar Irske. No, ništa sporno u tome nisu vidjeli niti predstavnici Komisije niti čelnici Ryanaira, koji obrazlažu svoj izostanak iz Registra činjenicom da za lobiranje ne koriste nikakvu vanjsku kompaniju.

Kako bi se riješili navedeni problemi, Komisija i Parlament rade na poboljšanjima u Registru u svrhu čvršćih  pravila kod registracije, ponajviše kompanija.

Pripremio: Neno Rakić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress