Washington, 24. ožujka 2011. – Istraživanje Remaping Debate-a i Center for Responsive Politics-a (CRP) pokazuje kako je trenutno najmanje 130 visokih dužnosnika američkog Kongresa, od kojih su mnogi šefovi kabineta i direktori za zakonodavna pitanja, u prošlosti radilo kao lobisti za razne interesne skupine.

Istraživanje također otkriva kako su današnji moćni članovi iz demokratskih i republikanskih redova na svojim prijašnjim lobističkim funkcijama radili upravo na sektorima kojima se danas kao članovi Kongresa bave.

Velika većina njih je u prošlosti predstavljala korporacije, trgovačke organizacije ili je radila u lobističkim firmama koje su zastupale korporacije. Imena organizacija i udruženja poput National Right to Work Commitiee, American Federation of State, King and Spalding, U.S. Public Interest Research Group, zapravo pokazuju širinu i različitost zastupanih interesnih skupina.

Direktorica CRP-a Sheila Krumholz, istaknula je kako su jedni od najmoćnijih Kongresnika koji danas zastupaju opći i javni interes nekoć zarađivali na račun specifičnih interesa klijenata koje su zastupali. Takvi odnosi ističe Krumholz, predstavljaju sukob interesa te trebaju biti pod stalnim nadzorom.

Urednik Remapping Debate-a Craig Gurian naveo je: “Ljudi su postali svjesni odlaska javnih službenika i članova Kongresa u lobističke redove i obrnuto što korozivno utječe na javnu politiku. Novi sustav koji smo razvili s CRP-om jasno ističe rizike i probleme koji nastaju kada lobisti koji su služili uskim i pojedinačnim interesnim sferama prelaze u Vladu”.

Kao rezultat istraživanja i učestalog prikupljanja informacija, javnost SAD-a u mogućnosti je saznati gdje su zaposleni bivši senatori i dužnosnici Kongresa.

Bruno Jelić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress